Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect, gemerkt “VMT 1803”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in gekleurd zijde op wit katoen met linneneffect, gemerkt “VMT 1803”
beschrijving Lap van gebleekt katoen met linneneffect in de gesponnen draad. De lap heeft links een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,4 cm. De lap is symmetrisch geborduurd met zijde in voornamelijk lichte kleuren. De gebruikte kleuren zijn zwart, goudbruin, lichtbruin, beige, roze, karmijn, zalmroze, lichtblauw, middenblauw, donkerblauw, ivoorwit, fris geel, goudgeel en kanariegeel, lichtgroen en middengroen. De borduursels zijn uitgevoerd in steelsteek, satijnsteek, spansteek, lazursteek, bundelsteek, rococosteek en (dubbele) stersteek. Beschrijving van links naar rechts en van boven naar beneden: Rondom een slingerende dunne rank met verschillende kleine bloemen en knopjes op steeltjes. De hoeken zijn niet gelijk. Links- een rechtsboven een bloemtakje en middenboven een fijn vertakte guirlandevorm. Recht daaronder in stersteken "VMT". Geheel in het midden een orenvaas met fijne bloemtakken met verschillende bloemen en boven bij de einden het jaartal "1803" verdeeld in twee stukken. Geheel links en rechts een gestileerde bloem op steel. Tussen dit motief en de orenvaas een vogeltje met zwarte omlijning op een grondje. Op de helft, zowel links als rechts een merklapmotief van een wijde orenmand met opgetaste vruchten, geheel uitgevoerd in stersteek en dubbele stersteek. Tussen mand en vaas links een bloemtak met een tulp en rechts een bloemtak met zonnebloem. Op de onderste rij links een fijne bloemrank, een gestileerde anjer in roze, middenonder nogmaals een fijne bloemrank, dan een gestileerde anjer in blauw en geheel rechts weer een fijne bloemrank.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "VMT / 1803".
plaats vervaardiging Nederland, West-Nederland
datering 1803
technieken textiel, geborduurd
materiaal zijde, katoen
afmetingen (cm) hg 34,0 / br 37,0 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie flora, bloem, blad, steel, knop, rank, guirlande, boeket, tulp, anjer, zonnebloem, vaas, mand, vrucht, fauna, dier, vogel
inventarisnr. Museum Rotterdam 20212

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken