Museum Rotterdam

Collectie

Merklap of letterlap met stopwerk gewerkt in rood, donkerblauw en grijsblauw katoen op crèmekleurig katoen, oefening

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap of letterlap met stopwerk gewerkt in rood, donkerblauw en grijsblauw katoen op crèmekleurig katoen, oefening
beschrijving Een rechthoekige lap wit katoen met links een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 1,0 cm met een open zoomrand er langs. De lap is verdeeld in drie horizontale delen en in horizontale rijen. Van boven naar beneden van links naar rechts: 1) Alfabet, 26 letters, in kruissteek in rood in romeinse kapitalen. 2) Cijferreeks van "1" tot en met "0" in kruissteek in rood. 3 en 4) Alfabet in kruissteek in rood in cursieve hoofdletters. 5) Alfabet in rood in kruissteek in cursieve kleine letters. 6) Cijferreeks van "1" tot en met "0" in cursief schrift. 7) Rand in stersteek in drie verschillende stukken achter elkaar. 8 en 9) Alfabet in Romeinse kapitalen, 26 letters, in dubbele stersteek in lichtblauw. 10) Een horizontale rijglijn in donkerblauw. 11) Een rij van zeven doorstoppen in linnenbinding, keperbinding en verschillende varianten daarop. Erachter twee kleine kruisstopjes in lichtblauw. Een klein doorstopje tegen de zoom. 12) Links een zelfkantstopje en daarnaast ongelijkmatig nog 12 stoppen en doorstoppen in verschillende bindingen in rood en donkerblauw.
trefwoorden letterlap, merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd alfabet, letterreeksen en cijfferreeksen.
plaats vervaardiging Nederland, Zuid-Holland?
datering 1890 - 1910
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek, dubbele stersteek, doorgestopt, gestopt
materiaal katoen
afmetingen (cm) hg 34,5 / br 39,0 / dp 0,2
associatie handwerken, cursus, handwerkonderwijs, onderwijs
vorm & decoratie alfabet, stoplap
inventarisnr. Museum Rotterdam 20266

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken