Museum Rotterdam

Collectie

Stoplap met negen stoppen gewerkt in gekleurd zijde en wit linnen op fijn geweven linnen, gemerkt “IV DV SW 1757 1757”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Stoplap met negen stoppen gewerkt in gekleurd zijde en wit linnen op fijn geweven linnen, gemerkt “IV DV SW 1757 1757”
beschrijving Vierkante stoplap van fijn geweven ongebleekt linnen waarop gewerkt is met gekleurd zijde en wit linnen. Rondom de gehele lap is een open zoom van 0,5 cm. de opbouw van de lap is symmetrisch en regelmatig rondom een middenvlak. Dit middenvlak wordt gevormd door de staande rechthoek die uit vier smalle doorstopranden is samengesteld. Bovenaan in visgraatkeper, onder in mattingtype en links en rechts in satijnbinding. Deze zijranden zijn in verschillende kleuren gewerkt en vertonen een patroon van vier en een halve ruit waarbij de punten aaneensluiten. Daarbinnen is een staande rechthoek die rondom uit twee lijnen bestaat waartussen een zigzag in kettingsteek is geborduurd. Op de vier hoeken een vetergaatje en erbinnen een dwarsgeplaatste rechthoek in naaldkantsteken. Beschrijving van de stoppen van links naar rechts: I) Verticaal oranje en horizontaal geel in visgraatkeper; 2)verticaal oranje? en horizontaal geel? in oogjeskeper; 3) verticaal en horizontaal beige, blauw en oranje in linnenbinding met geruit patroon. II) 1) verticaal donkerblauw en groen en horizontaal beige in V-vormige keperbinding; 2) verticaal beige en horizontaal donkerblauw in visgraatkeper met dwarsgestreept patroon III) 1) verticaal groen en horizontaal donkerblauw, mosterd en groen in visgraatkeper met dwarsgestreept patroon; 2) verticaal beige en horizontaal groen in ruitkeper; 3) verticaal roze en horizontaal geel in linnenbinding.
trefwoorden stoplap, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Boven de rechthoek de letters "IV" en "DV" met boven de "D" een nog grotere "D". In de rechthoek boven de zigzag "SW" en onder de kleine rechthoek "17 57". Onder de grote rechthoek "AN NO". Daaronder "17 NE 57". Dit laatste en de grote letter "D" plus de zigzaggen onderaan zijn ongetwijfeld latere toevoegingen in linnen garen.
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?, Leiden?
datering 1757
technieken textiel, gestopt, geborduurd, opengenaaid, doorgestopt, naaldkant
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 41,2 / br 40,0 / dp 0,3
associatie Rotterdam, handwerken, cursus, handwerkonderwijs, onderwijs
inventarisnr. Museum Rotterdam 20275

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken