Museum Rotterdam

Collectie

Stoplap gewerkt in rood en blauw katoen en groen en oranje zijde op wit katoen, gemerkt “ANNO LIZE LAAN 1886”, oefening

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Stoplap gewerkt in rood en blauw katoen en groen en oranje zijde op wit katoen, gemerkt “ANNO LIZE LAAN 1886”, oefening
beschrijving Stoplap van wit katoen met ingeweven linneneffect. Langs alle zijden een zoomrand van 1,0 cm breed en met een omgaande Zweedse open naairand met een zoomsteek. Langs twee zijden met een rode draad en langs de twee andere zijden met een blauwe draad. De lap is regelmatig verdeeld met bovenaan vier rijen van zes doorstoppen. Daaronder twee horizontale rijen met kruisstoppen, respectievelijk vier en drie. Daaronder een rij met drie kleine stoppen. Beschrijving per (door)stop per horizontale rij van links naar rechts: I) 1) visgraatkeper in blauw; 2) verspringende keperbinding in rood; 3) oogjeskeper in blauw; 4) mattingstop in rood; 5) keperbinding in blauw; 6) linnenbinding in rood. II) 1) diamantkeper in oranje; 2) satijnbinding in donkerblauw; 3) linnenbinding in rood; 4) visgraatkeper enkelvoudig in blauw; 5) Keperbinding boven en onderlangs, geeft een gestreept effect in rood; 6) satijnbinding in rood en blauw. III) 1) Oogjeskeper in blauw; 2) visgraatkeper in oranje zijde; 3) visgraatkeper in blauw; 4) satijnbinding in blokmotief in rood; 5) variatie op visgraatkeper in blauw; 6) oogjeskeper in smaragdgroen. IV) 1) visgraatkeper in oranje zijde; 2) mattingbinding in blauw en wit; 3) linnenbinding in groen en oranje zijde; 4) visgraatkeper in blauw; 5) keperbinding in rood; 6) linnenbinding in blauw. V) 1) kruisstop in mattingbinding verticaal rood en horizontaal blauw; 2) kruisstop in oogjeskeper, verticaal blauw en horizontaal rood; 3) kruisstop in keperbinding, verticaal blauw en horizontaal rood; 4) kruisstop in linnenbinding, verticaal rood en horizontaal blauw. VI) 1) kruisstop in ruitkeper, verticaal blauw en horizontaal rood; 2) kruisstop in visgraatkeper, verticaal rood en horizontaal blauw; 3) kruisstop in keperbinding met blokmotief, verticaal blauw en horizontaal rood. VII) 1) winkelhaakstop in verticaal groen en horizontaal oranje; 2) schuine snedestop in verticaal blauw en horizontaal rood; 3) driehoekstop in gemengd oranje en bruin. Iedere stop heeft een gefestonneerde rand, de werkelijke gaten zijn niet groter dan 2,0 cm. Naam en jaartal onderaan zijn geborduurd in de kastjessteek, maar de hoofdletters "L" in stersteek.
trefwoorden stoplap, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "ANNOLIZE LAAN1886".
vervaardiger Lize Laan
plaats vervaardiging Nederland
datering 1886
technieken textiel, doorgestopt, gestopt, geborduurd, rijgsteek, kastjessteek, stersteek, opengenaaid
materiaal katoen, zijde
afmetingen (cm) hg 36,5 / br 39,0 / dp 0,3
associatie handwerken
inventarisnr. Museum Rotterdam 20280

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken