Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in rococo- of bundelsteek met gekleurd zijde op los geweven crèmekleurig linnen in bloemmotieven, gemerkt “1742 / HVDK”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in rococo- of bundelsteek met gekleurd zijde op los geweven crèmekleurig linnen in bloemmotieven, gemerkt “1742 / HVDK”
beschrijving Borduurwerk van veelkleurig zijde garen op los geweven crèmekleurig linnen, rondom met een zoomrand van 0,6 cm. Mogelijk is deze zoom er later ingelegd omdat het borduurwerk deels op de zoom valt. De werkelijke afmeting zal niet zoveel groter geweest zijn daar het vignet met letters in het centrum van de doek valt. Er is gewerkt in een rococosteek of bundelsteek in min of meer horizontale rijen maar wel met een verticale middenas. De gebruikte kleuren zijn zwart, goudbruin, beige, tinten roze, tinten blauw, karmijnrood, frisgroen, geelgroen en flessegroen, grijsgroen, goudgeel en mosterdkleurig. Bij de eerste drie rijen boeketten, soms in een grote of kleine vaas staand, wordt de Franse invloed op het handwerkonderwijs aangetoond. Tevens is de invloed van tulpenboeken en bloemenboeken aan te wijzen (onder meer M.S. Merian). Weliswaar veel later, maar alles in het onderwijs werd veel later ingevoerd. Alle kleine geometrische motieven (in het Engels 'spots' genaamd) zijn voorbeelden bestemd om als herhalingspatroon voor tapisseriewerk te worden toegepast op bijvoorbeeld luxe accessoires zoals tasjes, brieftasjes, pongen, schoenen, muilen en kaften van liedboekjes. In het midden een door bloemranken gevormd vignet waarin geborduurd in geel "AN / HVDK / NO" en op de buitenste hoeken verdeeld het jaartal "1742". Boven het middenvignet een mand met bloemen door twee vogels geflankeerd.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurde initialen: "HUDK" of "HVDK" en "ANNO / 1742".
plaats vervaardiging Nederland, Noord-Holland of Zuid-Holland
datering 1742
technieken textiel, geborduurd, rococosteek, bundelsteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 75,0 / br 80,5 / dp 0,2
associatie handwerken, rococo
vorm & decoratie flora, bloem, zonnebloem, tulp, blad, roos, pioenroos, vrucht, boeket, fauna, dier, vogel, kroon, vaas, geometrisch, wolk
inventarisnr. Museum Rotterdam 20290

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken