Museum Rotterdam

Collectie

Bruidsjapon van ivoorkleurig ripszijde en satijn, gebrocheerd met rozenmotief, bestaande uit lijfje en rok

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bruidsjapon van ivoorkleurig ripszijde en satijn, gebrocheerd met rozenmotief, bestaande uit lijfje en rok
beschrijving Bruidsjapon, ivoorkleurig satijn en gebrocheerde ripszijde (lijfje en rok). Zware, ivoorkleurige satijn en ivoorkleurig zijde, gebrocheerd, met motief van rozen. Lijfje: hoog opstaand boordje met rozet van dun zijdelint. Sluiting van boven tot onder, met bolle knoopjes en knoopsgaten. Zeer nauwsluitend lijf, geheel gebaleineerd, kort en voor en achter in een lange punt op de rok vallend. Achter is aan de punt een strik gezet met lange einden. Langs het boordje een ruche wit kant. Tailleband met stempel: "robes et confections, De Planque et Keyzer, Amsterdam.". Mouwen: ¾ mouw uit twee stukken, dubbele manchet in de vorm van ovale gladde acanthusbladeren, elk apart omzoomd met een rouleau. Aan de manchet een klein ruche witte kant. Rok: tamelijk nauw van voren, achter over tournure te draperen ruimte en lange sleep. Smalle baan links opzij van geplisseerde satijn waarop boven de onderrand grote satijnen strik. Aan weerszijden twee asymmetrisch gedrapeerde gebrocheerde banen, uitlopend in dezelfde bladvorm als de mouwen. Deze drie banen zijn genaaid op de eigenlijke rok, die is afgewerkt met twee stroken bladmotief en een geplisseerde ruche. Zijkanten van de rok en sleep hebben langs de zoom twee brede geplooide en opgedofte ruches satijn. Op de sleep twee strikken. Langs de zoom aan de binnenkant geplooide strook wit linnen met kanten rand en entre deux. Ingenaaide baleinen en hoepels in de onderrok. Voering: lijf en rok geheel gevoerd.
trefwoorden trouwjapon, japon, bovenkleding, vrouwenkleding, kleding, kostuum
opschrift / merk In de tailleband een stempel: "robes & confections / De Planque et Keyzer / Amsterdam".
vervaardiger De Planque & Keyzer
plaats vervaardiging Nederland, Amsterdam
datering 1881 - 1883
technieken textiel
materiaal zijde
afmetingen (cm) nr.1: hg voor 51,0 / hg rug 55,0 / br schouder 37,0 / br taille 33,5 / lg mouw 43,0 / nr.2: hg totaal 205,0 / hg voor 105,5 / br taille 30,0 / br zoom 102,5 / dp 25,0
associatie kleden, vrouw, bruid, huwelijk, trouwen
vorm & decoratie jurk, flora, bloem, roos, blad
inventarisnr. Museum Rotterdam 20867-1-2

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken