Museum Rotterdam

Collectie

Capitulatievlag Rotterdam, witte vlag

Beeld 1

Terug naar zoekresultaten

Objectgegevens

titel Capitulatievlag Rotterdam, witte vlag
beschrijving Witte lap, aan stuk bezemsteel gespijkerd. Met bloedvlekken. Vlag gemaakt van een beddenlaken en een bezemsteel op de dag van het bombardement, 14 mei 1940, door sergeant-majoor Gerrit van Ommering. Hij begeleidde kapitein Jan Dam Backer die met de vlag naar de Duitse strijdkrachten op het Noordereiland ging om het eerder gestuurde Duitse ultimatum te bespreken. Van Ommering wachtte ondertussen bij het treinstation Beurs. Terwijl Backer terugkeerde verschenen plotseling Duitse bommenwerpers boven Rotterdam. Bommen en brand verwoestten de binnenstad. Bij het verplegen van een gewonde militair spatte bloed op de vlag. Na de ramp ging Van Ommering met de vlag mee over de brug, dit keer voor de capitulatie van de stad.
herkomst Schenking van de weduwe van Van Ommering. De vlag stond tot 1980 opgerold in de meterkast van de woning, waar het gezin in 1939 uit Utrecht kwam wonen.
trefwoorden vlag, informatievorm
vervaardiger Gerrit van Ommering
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1940
technieken textiel
materiaal hout, katoen
afmetingen (cm) stok: hg 148,0 / vlag: hg 71,0 / br 68,0
associatie Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Feijenoord, Noordereiland, Van der Takstraat, Tweede Wereldoorlog, oorlog, capitulatie, bombardement, marinier, mei 1940, meidagen, Gerrit van Ommering, kapitein Backer, kolonel Scharroo, Genie
inventarisnr. Museum Rotterdam 21063

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Te zien op de online tentoonstelling: Museum Rotterdam ´40-´45 NU. Bekijk alle collectie-objecten van deze tentoonstelling.

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken