Museum Rotterdam

Collectie

Twee zilveren kandelabers

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Twee zilveren kandelabers
beschrijving Kandelaber op gewelfde voet met geschulpte buitenrand, balustervormige stam, in de bloemkelkvormige kaarsenhouder schuift een driearmig opzetstuk met elk een wijd opengespreide bloembladvormige vetvanger en bloemkelkvormige kaarsenhouder. Het geheel gegoten: c-voluten en bloemtakjes op voet, rondom welving voet evenwijdig lopende licht torderende groeven, op stam en kaarsenhouder bloemtakjes en beiden sterk getordeerd door voluutvormige groeven, armen van opzetstuk in de vorm van grillig lopende bladerranken die uit een forse stam ontspruiten versierd met c-voluten en bloemtakjes, kaarsenhouders van opzetstuk met bladachtige motieven rondom basis.
herkomst Geschenk van de Erasmusstichting ter gelegenheid van de opening in 1953 van het Schielandshuis als Historisch Museum der stad Rotterdam. Door de Erasmusstichting aangekocht bij de Amsterdamse firma Morpurgo.
trefwoorden kandelaber, kaarsenstandaard, verlichtingsmiddel
opschrift / merk Binnenzijde voet (ingeslagen): - meesterteken: zonnetje met stralenkrans in simpel schild; - jaarletter: "f" cursief onderkast in krulcartouche reeks XI (sterk versleten op nr.1); - stadskeur Rotterdam; - Hollandse leeuw.
vervaardiger zilversmid: Rudolph Sondagh (Rotterdam 1726 - Rotterdam 1812)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1764
technieken gegoten
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 45,9 / br 34,9 / dp 34,9
associatie Erasmusstichting, verlichten, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Korte Hoogstraat, Museum Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Korte Hoogstraat, Schielandshuis
vorm & decoratie flora, bloemtak, tak, bloem, blad, rank
inventarisnr. Museum Rotterdam 217-1-2

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken