Museum Rotterdam

Collectie

Plafondstuk met allegorische voorstelling ‘De Maagd van Rotterdam reikt haar hand aan de Muze der Schone Kunsten’

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Plafondstuk met allegorische voorstelling ‘De Maagd van Rotterdam reikt haar hand aan de Muze der Schone Kunsten’
beschrijving Plafondstuk, geschilderd op geprepareerd linnen, direct op het stucwerk geplakt, met voorstelling van een wolkenhemel met putti die twee op de wolken zittende vrouwen omgeven, namelijk links de Rotterdamse stedenmaagd met stadswapen Rotterdam in de hand, en rechts, de personificatie van de schilderkunst, met palet in de hand; ook wel de 'kunstmaagd' die de schilderijencollectie van Museum Boymans symboliseert. In het groepje putti rechts van de vrouwen eerst een putto dat een grote lauwerkrans achter het hoofd van de Schilderkunst houdt, dan een met een fakkel (symbool van vooruitgang), en als derde, Mercurius, god van de handel, herkenbaar aan gevleugelde helm en caduceus. De drie putti rechts van hem zijn gegroepeerd rond een hoorn des overvloeds (welvaart) waaruit bloemen komen. De groep putti links van de stedenmaagd is uitgerust met kransen, bazuin en loftrompet.
herkomst Plafondschildering in 1884 geplaatst in de vernieuwde vestibule (toegangshal) van het Schielandshuis, Rotterdam (het toenmalige Museum Boymans).
trefwoorden schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Gesigneerd en gedateerd: "Jacob Smits / f 1883".
vervaardiger Jakob Smits (Rotterdam 1855 - Mol 1928) / mogelijk met assistentie van George Hendrik Breitner (Rotterdam 1857 - Amsterdam 1923)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1882 - 1883
materiaal linnen, verf
afmetingen (cm) doek: hg 262,0 / br 443,0 / dp 3,0
associatie heraldiek, allegorie, mythologie, personificatie, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Korte Hoogstraat, Schielandshuis
vorm & decoratie plafondstuk, stadswapen, wapen, kroon, lauwerkrans, figuur, vrouw, putto
inventarisnr. Museum Rotterdam 23912

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken