Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op crèmekleurige losgeweven linnen, “Sur l’air de l’ècriture…”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op crèmekleurige losgeweven linnen, “Sur l’air de l’ècriture…”
beschrijving Een smalle staande lap van fijn en losgeweven ongebleekt linnen. Langs boven en onderzijde een zelfkant en rechts en links van origine een smalle zoomrand van 0,4 cm, maar aan beide zijden zwaar gehavend. Van links naar rechts en van boven naar beneden: I) Eenvoudig schakelrandje. II en III) Alfabet in Romeinse kapitalen met 25 letters in volgorde V U W en met "&" teken. Daarna cijfers en getallen van "1" tot en met "16". IV) Zigzagrand met punten, haaietanden. V) Alfabet in kleine drukletters gevolgd door het "&" teken en daarna de cijfers en getallen van "1" tot en met "16". VI) geschakeerde rand in stersteken. VII) Slingerrand met klaverbladmotief in de bochten. VIII - XII) Tussen twee horizontale kruissteeklijnen en twee verticale randjes met een gestileerde eikelrand. Ertussen de tekst in blauw in vijf regels: "Sur Lart de l'Ecriture, (kroon) / Admirez avec moi cet Art ingenieux / de Peindre la Parole et de parler aux yeux / Et parler Traits divers de figures tracées / Donnez de la couleur et du Corps aux pensées." XIII) Rand met een symmetrische voorstelling: in het midden en op een heuveltje een orenvaas met sierlijk boeket. Ter weerszijden twee puntige dennenboompjes en daartussen twee donkere leeuwen. Uiterst links en rechts een sprieterige takkenboom met een vogel in de top. XIV) Zigzaggende rand met in de bochten grote anjers en blaadjes op de rechte stukken. XV) Zigzaggende rand maar nu aardbeien en blaadjes. XVI) Brede medaillonrand met drie hele ovalen en één halve aan de uiteinden. In de zwikken boven kleine kroontjes en in de zwikken onder een hart, een kroon en "MCB". In het middelste medailloneen omgekeerd V-vormig motief met in de hoek een liggende halve maan. Ernaaast hebben drie kleine zwarte motiefjes gezeten, maar de donkere zijde is vrijwel geheel verteerd. In dee ovalen daarnaast een hert naar links in een landschap en in het halve ovaal een hond of lam en een vogel (?) in een landschap. Doek aan de onderrand niet voltooid.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurde letterreeksen, cijferreeksen en "Sur l'air de l'Ecriture. Admirez avec moi cet Art ingénieux; De Peindre la Parole et de Parler aux yeuxet par les Troits divers de figures tracées Donner de la Couleur et du corps aux pensées / MCB".
plaats vervaardiging Frankrijk?
datering 1750 - 1800
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, petit point, stiksteek, stersteek
materiaal zijde, linnen
afmetingen (cm) hg 37,0 / br 24,5 / dp 0,2
associatie handwerken
vorm & decoratie alfabet, stoplap, fauna, dier, zoogdier, hert, leeuw, hond, flora, bloem, anjer, eikel, klaver, kroon
inventarisnr. Museum Rotterdam 24220

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken