Museum Rotterdam

Collectie

Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, stoffen lijf, “Armand Marseille”

Beeld 1

Terug naar zoekresultaten

Objectgegevens

titel Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, stoffen lijf, “Armand Marseille”
beschrijving Pop, voorstellend een meisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een biscuit hoofd en borststuk met bruin glazen slaapogen, een iets geopende mond met vier boventanden zichtbaar, oranjerode mond, geschilderde wimpers en wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van donkerblond haar. Achter op het hoofd merken van de fabrikant. De onderarmen zijn eveneens van beschilderd biscuit. Het lijf en de benen zijn van een soort met was of verf (?) behandeld katoen. De pop draagt de voor een weesmeisje gebruikelijke kleding: driehoekige witte katoenen omslagdoek, een paar lange gebreide zwarte kousen, een paar zwarte gebreide overmouwen, een zakdoekenzak, een wit katoenen muts, een zwart jak, een zwart geplooid schort en een rode wollen rok. Al onderkleding een onderjurk, knielange onderbroek met lange pijpen, onderrok en schortezak, alles van wit katoen.
trefwoorden pop, speelgoed, ontspanningsmiddel, model
opschrift / merk Achter op het hoofd: "Armand Marseille / 370 / 9/0". Achter op de muts geborduurd in rode kruissteek: "21".
vervaardiger Armand Marseille
plaats vervaardiging Duitsland, Koppelsdorf
datering 1900 - 1930
technieken textiel
materiaal aardewerk, keramiek, porselein, linnen, katoen, haar, wol, kant
afmetingen (cm) hg 34,0 / br 24,0 / dp 9,5
associatie spelen, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Gereformeerd Burgerweeshuis, Gereformeerd Burger Weeshuis, Goudsewagenstraat, kleding, uniform, wees, meisje, zorg, jeugdzorg
vorm & decoratie miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 26206

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken