Museum Rotterdam

Collectie

Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Schoenau & Hoffmeister”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Schoenau & Hoffmeister”
beschrijving Pop, voorstellend een meisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een biscuit hoofd en grijsblauwe glazen slaapogen, een iets geopende mond met vier boventanden zichtbaar, oranjerode mond, geschilderde wimpers en wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van blond haar. Achter op het hoofd merken van de fabrikant. Het lijf en de ledematen zijn van beschilderd papier maché. De pop draagt de voor een weesmeisje gebruikelijke kleding: driehoekige witte katoenen omslagdoek, een paar lange gebreide zwarte kousen, een paar wit flanellen ondermouwen, een schortezak, een wit katoenen muts, een zwart jak, een zwart geplooid schort en een rode wollen rok. Als onderkleding een onderjurk, knielange onderbroek met lange pijpen, onderrok en schortezak, alles van wit katoen. Aan de voeten platte zwarte schoenen.
trefwoorden pop, speelgoed, ontspanningsmiddel? model, replica
opschrift / merk Geborduurd achter op de muts: "173". Achter op het hoofd: "S H / PB / 1909 / Germany / 6".
vervaardiger hoofd: Schoenau & Hoffmeister
plaats vervaardiging Duitsland
datering 1909 - 1927
technieken textiel
materiaal biscuit, porselein, keramiek, papier_maché, gips, verf, wol, zijde, katoen, linnen, metaal, glas, haar
afmetingen (cm) hg 61,0 / br 28,0 / dp 15,0
associatie pop, wees, meisje, Gereformeerd Burgerweeshuis, Gereformeerd Burger Weeshuis, Goudsewagenstraat, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, spelen, kleding, uniform, zorg, jeugdzorg
vorm & decoratie miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 30247

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken