Museum Rotterdam

Collectie

Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met blauwe glasogen en iets open mond, lijf van papier maché, ledematen van hout, “Schoenau & Hoffmeister”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met blauwe glasogen en iets open mond, lijf van papier maché, ledematen van hout, “Schoenau & Hoffmeister”
beschrijving Pop, voorstellend een weesmeisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935 door meisjes tot 12 jaar. De pop heeft een beschilderd biscuit hoofd met glazen blauwe slaapogen met wimpers, een iets openstaande oranjerode mond met vier boventanden zichtbaar en geschilderde lichtbruine wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van warrig fijn donkerblond haar. De armen zijn van beschilderd hout en kunnen buigen en draaien bij de schouder, elleboog en hand. Ook de benen zijn hiervan gemaakt en kunnen draaien bij de heup en knie. De pop draagt een wit katoenen onderhemd en een knielange onderbroek met pijpen waaronder gebreide zwart wollen kousen. Erover een knielange onderjurk van wit katoen met daarover een wit-blauw geruit jurkje. Eroverheen een schortjurkje van wit katoen en aan de armen wit wollen gebreide ondermouwen. Op het hoofd een wit katoenen mutsje. Aan de voeten platte zwart leren schoenen.
trefwoorden pop, speelgoed, ontspanningsmiddel?, replica, model
opschrift / merk Op het achterhoofd: "S H / PB / 1909 / 8/0 / Germany". Geborduurd op de muts en op de onderbroek in rode kruissteek: "JS".
vervaardiger hoofd: Schoenau & Hoffmeister
plaats vervaardiging Duitsland
datering 1909 - 1925
materiaal biscuit, porselein, keramiek, hout, papier_maché, verf, haar, katoen, wol, leer, metaal
afmetingen (cm) hg 30,0 / br 17,0 / dp 8,0
associatie pop, model, wees, meisje, Gereformeerd Burgerweeshuis, Gereformeerd Burger Weeshuis, Goudsewagenstraat, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, spelen, kleding, uniform, zorg, jeugdzorg
vorm & decoratie miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 30248

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken