Museum Rotterdam

Collectie

Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Simon & Halbig”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Simon & Halbig”
beschrijving Pop, voorstellend een meisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een beschilderd biscuit hoofd met glazen blauwe slaapogen met wimpers, een iets openstaande oranjerode mond met vier boventanden zichtbaar en geschilderde lichtbruine wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van fijn blond haar, deels weggestopt in de bol van de muts, achter op het hoofd. De onderarmen zijn van beschilderd papier maché en kunnen buigen en draaien bij de schouder, elleboog en hand. Ook de benen zijn hiervan gemaakt en kunnen draaien bij de heup, knie en enkel. De pop draagt de voor een weesmeisje gebruikelijke kleding: een driehoekige witte katoenen omslagdoek, een paar lange gebreide zwarte kousen, een schortezak met zakdoek, een wit katoenen muts, een zwart vilten jak, een zwart geplooid schort en een rode wollen rok. Als onderkleding een onderjurk en knielange onderbroek met lange pijpen van wit katoen, erover een wit katoenen onderrok. Over de onderarmen ondermouwen of mitaines van crèmekleurig zeemleer.
trefwoorden pop, speelgoed, ontspanningsmiddel, model
opschrift / merk Merk van het hoofd: "Simon & Halbig / K&R". Achterop de muts geborduurd in rode kruissteek: "JS".
vervaardiger hoofd: Simon & Halbig / Kämmer & Reinhardt
datering 1900 - 1915
technieken textiel
materiaal biscuit, porselein, keramiek, papier_maché, verf, leer, wol, katoen, linnen, metaal
afmetingen (cm) hg 44,0 / br 26,0 / dp 10,0
associatie spelen, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Gereformeerd Burgerweeshuis, Gereformeerd Burger Weeshuis, Goudsewagenstraat, kleding, uniform, wees, meisje, zorg, jeugdzorg
vorm & decoratie miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 30249

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken