Museum Rotterdam

Collectie

“SPEL-BOEK VAN DAAN HOEKSEMA”: verschillende bordspelen, op kaft drie spelende kabouters aan tafel

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel “SPEL-BOEK VAN DAAN HOEKSEMA”: verschillende bordspelen, op kaft drie spelende kabouters aan tafel
beschrijving Spel in boekvorm. Het boek is rechthoekig, zeer kleurrijk uitgevoerd. Bevat vijf kleurrijke spellen. Het Jagersspel staat op twee bladzijden. Het speelvlak is in 53 genummerde rechthoekjes verdeeld. De ondergrond voor het speelvlak is de veelkleurige landelijke voorstelling van een weide vliegende eenden, konijnen en een mikkende jager. De spelregels staan in een geel vlak beschreven. Op de vierde bladzijde het Vliegmachine spel. In het midden van het bord het zijaanzicht van de wereld, Amerika ontbreekt. Recht boven dit stuk van de wereld, staat een glimlachende halve maan. Op regelmatige afstand van elkaar staan vijf cirkels met een voorstelling: 1. De Taj Mahal met een olifant. / 2. Piramides met een nijlpaard (?). / 3. Een molen en twee opstijgende vliegtuigen. / 4. Wolkenkrabbers. / 5. Een Thaise tempel. / Onder het zijaanzicht van de wereld staan de spelregels. Op bladzijde 5 het Autospel. Het bord bestaat uit vier concentrische cirkels die om een cirkel gegroepeerd zijn. De cirkels zijn in genummerde vlakjes verdeeld. In de hoeken van deze bladzijde zijn vier cirkels met voorstelling: 1. een auto die het tegen een trein opneemt. / 2. een paal met het opschrift "pont" en een bootje dat met een auto is geladen. / 3. een paal met het woord tol en een auto die daarvoor stil staat. / Spelregels onder het speelvlak. / Kaft: drie kabouters die tesamen een bordspel spelen. Binnenzijde kaft: Radiospel. Dit speelt zich af langs concentrische cirkels die op de kaart van Nederland staan afgedrukt; in het centrum een orkestje. Buiten de cirkels, in iedere hoek van het bord, een cirkel waarin respectievelijk een 'Chinees', een 'Eskimo', een 'Indiaan' en een 'negerkraal'. Spel no. 2: het Electrische tram spel. Een groene baan slingert zich, rechthoekige bochten makend, over het speelvlak. Op de hoeken rode cirkels die haltes markeren. Links onder de spelregels; rechtsonder een electrische tram.
trefwoorden bordspel, gezelschapsspel, spel, ontspanningsmiddel
opschrift / merk "Spel-Boek / van / Daan Hoeksema / Electrische Tram-Spel / Vliegmachine-Spel / Radio-Spel / Jagers-Spel / Auto-Spel", "Copyright Philips reclamehandel A'dam", "Handel-Mij. "Dijan" Groothandel in levensmiddelen Rösener Manzstraat 22 Rotterdam", "De huisvrouw die rekent, weet wat "Dijan" beteekend."
vervaardiger drukkerij: Philips reclamehandel
plaats vervaardiging Nederland, Amsterdam
datering 1920 - 1925
technieken gedrukt
materiaal papier
afmetingen (cm) hg 35,0 / br 28,0
associatie Rotterdam, Delfshaven, Tussendijken, Rösener Manzstraat, reclame, cadeau-artikel, groothandel, spelen
vorm & decoratie mythologisch figuur, figuur, kabouter, voertuig, vervoermiddel, gebouw, fauna, dier, vliegtuig, boot, schip, vaartuig
inventarisnr. Museum Rotterdam 30361

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken