Museum Rotterdam

Collectie

Houten, hoge kaarsenstandaard uit blokmakerij Burgmans

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten, hoge kaarsenstandaard uit blokmakerij Burgmans
beschrijving Kandelaar uit werkplaats of 'knaap'. Zware houten voet, in het midden een opstaande bezemsteel. Langs de steel is een blok (B) verplaatsbaar, vastgezet met een (C) spie, waarmee de hoogte van de kaarsenstandaard wordt geregeld. De standaard bestaat uit een kleine koperen schaal, op een langwerpige houten klos. De kaarsenhouder is versierd met ingeslagen 'O'- figuren. Bijbehorende, maar kapotte snuitschaar (D) aan een stukje touw.
herkomst Afkomstig uit de werkplaats van Burgmans blokmakerij. De werkplaats stond ook bekend onder de naam: "Int gekroonde Jijnblock".
trefwoorden kaarsenstandaard, lamp, verlichtingsmiddel
opschrift / merk In potlood op de onderkant, in lopend schrift en deels vervaagd: "Deze lantaren / is in den Blok / makerijplaats / gebruikt / bij het maken" en "A. Spek / geboren / den 3* Sept / ember / 1895 / jong bij / Burgman / gewerkt / Deze kaars / heb ik in / het werk / 71 ?? **** zi*n / branden".
vervaardiger Burgmans Blokmakerij
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam, Leuvehaven Oostzijde
datering 1800 - 1909
technieken gezaagd, gedraaid
materiaal hout, koper, metaal, ijzer
afmetingen (cm) hg 122,0 / dm voet 27,0 / lg arm 30,0
associatie verlichting, avond, nacht, verlichten, ambacht, Burgmans Blokmakerij, blokmakerij, blokmaker, scheepvaart, haven, Jijnblock, IJnblock, Ynblock, Rotterdam
inventarisnr. Museum Rotterdam 31526-A-D

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken