Museum Rotterdam

Collectie

Vierwielige pompwagen van brandweer, met pomp, zuigslang en haspel

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Vierwielige pompwagen van brandweer, met pomp, zuigslang en haspel
beschrijving Pompwagen No 229, houten onderstel met ijzeren voor- en achteras. In het midden een geklonken koperen bak, waarin de pomp zich bevindt. Aan de onderkant van de bak zijn aan weerszijden twee aansluitingen aangebracht, een voor de zuigslang en een voor de spuit. De pomp wordt aangedreven met een lange dubbele hefboom, die wordt bediend met twee houten bomen die op een standaard zijn geplaatst. Bovenop de standaard ligt een houten haspel. De zuigslang, die een buitendiameter van ongeveer 9 cm heeft, is met leren riemen aan de bak bevestigd. Aan het uiteinde is de slang voorzien van een taps toelopend filter. De wagen is op diverse plaatsen versierd met zwart-rood geverfd houtsnijwerk en rode biezen. Aan de voor- en achterkant bevinden zich houten kastjes voor vermoedelijk reseveonderdelen. Een gietijzeren rijkswapenschild hangt aan het voorste kastje; aan het achterste kastje een gietijzeren plaquette met een kroon en een twintigtal gouden en zilveren penningen.
trefwoorden pompwagen, wagen, transportmiddel, vervoermiddel
opschrift / merk Voorop, op houten deksel van kastje, gegoten messing: "No 229". Meegegoten op gietijzeren steun voor hefboom pomp, in gotische letters: "d Bergen Heiligerlee". Op gietijzeren plaquette, voorkant houten kastje: "Je Maintiendrai A.D. van Bergen".
vervaardiger Van Bergen
plaats vervaardiging Nederland, Heiligerlee
datering 1862 - 1875
materiaal ijzer, hout, verf, katoen
afmetingen (cm) hg 180,0 / br 128,0 / lg 410,0 (dissel omlaag) / lg 290,0 (met omhooggeklapte dissel) / circa 550 kg
associatie heraldiek, brandweer, brand
vorm & decoratie wapenschild, wapen, leeuw, dier, plaquette
inventarisnr. Museum Rotterdam 32208

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken