Museum Rotterdam

Collectie

Handgeschilderde, beweegbare lantaarnplaat met komische afbeelding

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Handgeschilderde, beweegbare lantaarnplaat met komische afbeelding
beschrijving Beweegbare lantaarnplaat, zogenoemde enkelvoudige schuifplaat. Twee glazen zijn gemonteerd in een houten raamwerk. De actie komt tot stand door het ene glas, de 'glijdende plaat', voor het tweede glas, dat vast gemonteerd is, langs te bewegen. De glijdende plaat kan vrij bewegen in een zijwaartse richting. Zij kan gedeeltelijk uit het raamwerk getrokken worden en weer in de vorige positie terug worden geduwd. Het onderwerp wordt op het vaste glas afgebeeld in twee verschillende posities. De illusie van een beweging wordt veroorzaakt door het beurtelings afdekken van het ene of het andere gedeelte van het plaatje. Handgeschilderde afbeelding van man met glas en wijnkaraf: als de tweede plaat opzij wordt geschoven groeit zijn neus buiten proportioneel.
trefwoorden lantaarnplaatje, diapositief, beeldmateriaal
opschrift / merk Gestempeld, op de achterkant: "H.A. Reens, opticien, Hoogstraat No 320 tegenover de W. Kerkstraat Rotterdam".
datering 1905 - 1920
materiaal glas, hout, metaal
afmetingen (cm) hg 11,2 / br 26,1 / dp 1,2
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, H.A. Reens, opticien, optica, toverlantaarn, toverlantaarnplaatje, speelgoed, projecteren, humor, moralisme
vorm & decoratie figuur, man, karaf, wijn, hoofddoek
inventarisnr. Museum Rotterdam 34478

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken