Museum Rotterdam

Collectie

Handgeschilderde beweegbare lantaarnplaat met moeder en kind

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Handgeschilderde beweegbare lantaarnplaat met moeder en kind
beschrijving Handgeschilderde, beweegbare lantaarnplaat, zogenoemde enkelvoudige hefboomplaat. Om het onderwerp te laten bewegen is één glasplaat vast gemonteerd in het raamwerk; de ander kan rondddraaien door middel van een hefboom. De vaste schijf is gemonteerd in een houten raamwerk. De beweegbare schijf is gevat in een messing kraag waaraan een messing hefboom gesoldeerd is. De hefboom wordt in zijn beweging beperkt doordat zij in een uitsparing valt, die in het oppervlak van het raamwerk is uitgesneden. Het beweegbare glas wordt op zijn plaats gehouden door een drietal pennen. Op de vaste plaat een afbeelding van het onderlichaam van een moeder met schort voor, te midden van bomen; op de beweegbare plaat haar bovenlichaam met kind. Door de hefboom te bewegen wiegt ze haar kind.
trefwoorden lantaarnplaatje, diapositief, beeldmateriaal
opschrift / merk Gestempeld, op de voorkant: "M. van Os Rotterdam".
datering 1895 - 1910
materiaal glas, hout, metaal
afmetingen (cm) hg 7,1 / br 16,7 / dp 1,5
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, M. van Os, optica, toverlantaarn, toverlantaarnplaatje, speelgoed, projecteren, vermaak
vorm & decoratie moeder, kind, baby, figuur, schort
inventarisnr. Museum Rotterdam 34482-2

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken