Museum Rotterdam

Collectie

Vroedschapspenningenkoker, met afbeelding Erasmus, stadswapen Rotterdam en “principi patriae que”, “1689”

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Vroedschapspenningenkoker, met afbeelding Erasmus, stadswapen Rotterdam en “principi patriae que”, “1689”
beschrijving Cilindrische koker met deksel. Bodem en deksel zijn opgebouwd rond de Rotterdamse vroedschapspenning van 1689. Beide penningen zijn gevat in een dunne kabelrand. Onder deksel en boven bodem drie profielribbels, waartussen een kabelrandje. Rond het midden van de koker vier profielribbels met daartussen een kabelrand. Buitenzijde bodem en deksel wordt gevormd door de voorzijde van de vroedschapspenning: standbeeld van Erasmus voor een tempel, omgeven door zestien mensen in toga, erepoort in tympaan versierd met borstbeeld van stadhouder Willem III. Binnenzijde bodem en deksel wordt gevormd door de keerzijde van de vroedschapspenning: Palmboom met aan de voet het wapen van Rotterdam, gedekt door kroon en vastgehouden door twee aanziende klimmende leeuwen. Op de achtergrond de stad gezien van over de Maas, met herkenbaar de Laurenskerk.
herkomst Collectie A.O. van Kerkwijk.
trefwoorden penningenkoker, koker, houder
opschrift / merk Op penning: "principi patriae que" (voor vorst en vaderland), "1689", "S C" (Senatu Consulto = de senaat / vroedschap gehoord hebbende). En op de andere zijde (binnenzijde deksel en bodem) "ROTERODAMUM".
vervaardiger ontwerp: Romeyn de Hooghe (Amsterdam 1645 - Haarlem 1708) / stempelsnijder: Daniël Drappentier (Den Haag 1643 - Den Haag 1714) / zilversmid: onbekend
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1689 - 1700
technieken geslagen, gewalst
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 6,8 / dm 3,4
associatie Rotterdam, heraldiek, vroedschap, overheid, Erasmus, Maas, riviergezicht
vorm & decoratie persoon, man, gebouw, wapenschild, wapen, stadswapen, vroedschapspenning, rivier, skyline
inventarisnr. Museum Rotterdam 346-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken