Museum Rotterdam

Collectie

Beschilderde glasplaat voor perspectiefkastje, paviljoen met sculpturen en wapenschild Admiraliteit: “PPP” (pro patria pugno)

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Beschilderde glasplaat voor perspectiefkastje, paviljoen met sculpturen en wapenschild Admiraliteit: “PPP” (pro patria pugno)
beschrijving Rechthoekige glasplaat met zwart kader, handgeschilderde afbeelding van paviljoen met sculpturen, zuilen, schilderingen, draperie en fonteinen. Boven de poort in het midden het wapen van de Admiraliteit op de Maze, vastgehouden door twee leeuwen. Op het wapen twee gekruiste ankers, bovenop een kroon. Drie vrouwenfiguren omringen het wapen: aan de linkerkant Justitia, aan de rechterkant een vrouw met een aesculaap en bovenop een vrouw met de hoorn des overvloeds, een soort staf in de linkerhand en een kroon op het hoofd. Aan de onderkant van de poort staat een schuin naar boven kijkende man tegen de balustrade geleund.
trefwoorden glasplaat, perspectiefkast
opschrift / merk Op het wapen: "PPP" (pro patria pugno: ik strijd voor het vaderland; de wapenspreuk van de Admiraliteit op de Maze, die in Rotterdam was gevestigd); op het lint onder het wapen: "Koop Hande(l)".
datering 1730 - 1780
technieken handgeschilderd
materiaal glas, verf
afmetingen (cm) hg 29,4 / br 36,5 / dp 0,2
associatie heraldiek, optica, perspectief, Rotterdam, Admiraliteit op de Maze, jubileum, feest
vorm & decoratie paviljoen, tuin, sculptuur, ornament, anker, aesculaap, hoorn des overvloeds, justitia, weegschaal, leeuw, dier, wapenschild, wapen, fontein, koophandel, man, figuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 34639

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken