Museum Rotterdam

Collectie

Bordspel “SHELL-VERKEERSSPEL HET VEILIGE BAKEN”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bordspel “SHELL-VERKEERSSPEL HET VEILIGE BAKEN”
beschrijving Rechthoekig bordspel. Het karton is in vieren gevouwen. De buitenzijde wordt voor driekwart in beslag genomen door het Shell-logo. Een kwart bestaat uit een zogenaamde brief aan kinderen. Op de binnenzijde is een kleurrijk speelbord gedrukt. Een grijze spiraal stelt een weg voor. Op de weg zijn 1-100 genummerde cirkels aangebracht. Bij de meeste cirkels zijn verkeerssituaties ingetekend. Het middelpunt van het spel is een Douglas DC-2 vliegtuig boven het oude Schiphol, hangar en tankauto. Twee smalle banen aan weerszijden van het spel zijn bedrukt met verkeersborden. Links- en rechtsonder staan de spelregels.
trefwoorden bordspel, gezelschapsspel, spel, ontspanningsmiddel
opschrift / merk Boven het spel "SHELL-VERKEERSSPEL". Onder het spel: "Offsetdruk N.V. J. Smulders & Co., Den Haag. Buitenzijde: "Shell verkeersspel "Het veilige baken". Bij diverse logo´s: "Shell bedrijfsstoffen, de levenssappen van het verkeer". "Shell vloerglans, de vloeibare was, die uw zeil, linoleum en parket, en reinigt en glanzen doet! Shell tox tegen vliegen, tegen motten, tegen muggen, tegen alle ongedierte". De reclametekst gericht aan de kinderen ("Beste vriendjes en vriendinnetjes") bevat onder meer: "Later als je groot bent [...] dan gebruiken jullie natuurlyk allemaal benzine en olie van de Koninklyke Shell, niet waar?"
vervaardiger N.V. J. Smulders & Co.
plaats vervaardiging Nederland, Den Haag
datering 1935
technieken offset
materiaal papier
afmetingen (cm) hg 59,5 / br 80,0
associatie cadeau-artikel, reclame, gezelschapsspel, gezelligheid, competitie, Shell, oliemaatschappij, olie, spelen
vorm & decoratie logo, beeldmerk
inventarisnr. Museum Rotterdam 35750

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken