Museum Rotterdam

Collectie

Zilveren hoofdmansschild van het zakkendragersgilde

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zilveren hoofdmansschild van het zakkendragersgilde
beschrijving Ovaal schild, uit 1634, hangend met drie schakels aan kroon, uit 1749, aan achterzijde kroon een ketting ter ophanging, aan onderzijde van schild een ketting met in het midden een ring. Langs de ovale omtrek een gedreven lauwerkrans met aan top de Hollandse leeuw in schild en aan de onderzijde stadswapen van Rotterdam. Het ovale vlak heeft een gegranuleerd oppervlak waarop een gedreven voorstelling is aangebracht binnen een schildvorm, bekroond door cherubijnkop met uitgespreide vleugels. Voorstelling bestaat uit twee zakkendragers op de kade, in het water een man in bootje die lading overschept naar een ernaast gelegen boot.
trefwoorden hoofdmansschild, schild
opschrift / merk Onderrand bovenzijde schild (ingeslagen): - meesterteken: "T" romeinse kapitaal in cirkel met strik en punt erboven; - stadskeur Rotterdam; - jaarletter: "l" gotische onderkast reeks III. Op de voorstelling bovenzijde, aan weerszijden van cherubijn: - "16" "34" (gearceerde cijfers). Op de omtrek tussen de bladerranken aan weerszijden van Hollandse leeuw: - "17" "49" (gegraveerd, later toegevoegd). Onder de kroon op banderol (gegraveerd): - "Commisaris en hoofluyden. KGE" Op vier kleine schildjes, twee aan weerszijden van ovaal schild (gegraveerd): - "Be Mint De Vrede".
vervaardiger Lambert van Toorn / Daniel van Troeyen
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1634 - 1749
technieken gedreven, geciseleerd, gegraveerd
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 31,0 / br 19,2 / dp 2,0 / 425 gram
associatie Rotterdam, heraldiek, Zakkendragersgilde, gilde, zakkendrager, haven, arbeid, arbeider
vorm & decoratie hoofddeksel, flora, figuur, man, vervoermiddel, cherubijn, stadswapen, wapen, wapenschild, schip, vaartuig
inventarisnr. Museum Rotterdam 365

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken