Museum Rotterdam

Collectie

Zilveren molenbeker met opschrift “Gift van den Heere PIETER KRAAY. Aan het Rotterdamsche Molenaarsgilden Als Hooft Luyde …”

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zilveren molenbeker met opschrift “Gift van den Heere PIETER KRAAY. Aan het Rotterdamsche Molenaarsgilden Als Hooft Luyde …”
beschrijving Klokvormig met geprofileerde band in het midden, lantaarn (A), molen met wieken door middel van blaaspijpje aan te drijven, ladder, in de deuropening en op de ladder een mannetje dat meelzak op de rug sjouwt (B). Opschrift op beker. Onder de band een gegraveerd wapen met helmteken en dekkleden, door acanthusranken omrand met op top een vogel, het veld doorsneden van goud en keel: het gouden veld met drie zwarte kraaien, het kelen veld met scepter en dorsvlegel (gekruist).
herkomst Langdurig bruikleen Rijksmuseum Amsterdam.
trefwoorden molenbeker, beker, drinkgerei, vaatwerk, houder
opschrift / merk Bovenrand buitenzijde beker (ingeslagen): - meesterteken: "HVB" boven krabachtig motief; - jaarletter: "L" copperplate kapitaal in simpel schild (rechterzijde afgesleten); - stadskeur Rotterdam; - Hollandse leeuw; - kleine "n" in ovaal. Boven de rand buitenzijde kelk (gegraveerd): - "Gift van den Heere PIETER KRAAY. Aan het Rotterdamsche Molenaarsgilden Als Hooft Luyde waaren: Jan van der Werf, Cornelis de Goeijer en Lodewijk de Vos 1722.". Onder de rand tussen wapen een vers (gegraveerd): - "Men zegt de Molen maalt / En draait met alle winden / Dat rijkelijk o Vrinden / Uw zorg en zweet betaalt / T Geluk dat wispelturig / Dan streelt en dan weer stug / Den stervling biet den rug / Draait ook en keert gedurig / Maar weest Gij eensgezint; / Wilt ieder 't zijne geven; / Dan loopt geheel uw leven / 't Geluk u voor den wint / F.G." [Frans Greenwood].
vervaardiger zilversmid: Hendrik van Beest
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1721
technieken gehamerd, gegoten, gegraveerd
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 25,6 / dm 8,4 / 325 gram
associatie Rotterdam, 1722, Pieter Kraay, Jan van der Werf, Cornelis de Goeijer, Lodewijk de Vos, snakerij, Frans Greenwood, molenaarsgilde, gilde
vorm & decoratie molen, ladder, figuur, man, zak, verlichting, dekkleed, flora, rank, fauna, dier, vogel, kraai, symbolisch object
inventarisnr. Museum Rotterdam 372-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken