Museum Rotterdam

Collectie

Flappe of schenkkan van het zakkendragersgilde

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Flappe of schenkkan van het zakkendragersgilde
beschrijving Horizontale soldeernaden. Kan op hoge standring, bolvormige buik, hoge hals en bandvormig staand oor. Bolvormig deksel met haakvormige duimrust en tweekakig scharnier. Op buik, hals en deksel gegraveerd tekst. Op buik gegraveerd afbeelding van zakkendrager met hondje en bloem in lauwerkrans.
trefwoorden bierkan, kan, vaatwerk, houder
opschrift / merk Ingeslagen onderzijde: viermerk: "I(?)B", engel, leeuw, onduidelijk stadskeur (?). Gegraveerd deksel: "Flappe Vant Sackedragers Gilden / Anno 1741". Gegraveerd buik: "Pieter Walterman / Bastiaen Weeraadt / Tuenes van Banken / Jan van Leeuwen". Gegraveerd hals: "Gebuckt gae ik met deese Last / maer in de juegt het beste past / maer als ik worde out en stijf / dan valt het lastig op mij lijf / moet ik dan ook nae boove toe / ik wort het klime wel haest moe / ik keere mijn tot onderschrage / om voor mijn eene hulp te haele / tis voor mijn een groot gemack / maer steek niet veel in mijne sack / sou ik dan altijt hene gaen / dan wast wel met mijn haest gedaen / o man gij moet wel weete / dat eens ongegunde brock wort meest gegeten".
vervaardiger tinnegieter: onbekend
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1740 - 1741
technieken gegoten, gegraveerd
materiaal tin
afmetingen (cm) hg 38,0 / dm buik 27,0
associatie metaalgieter, Rotterdam, Zakkendragersgilde, zakkendrager, gilde, schenken, opdienen
vorm & decoratie gildekan, hond, flora, dier, krans, man, figuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 40004

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken