Museum Rotterdam

Collectie

Kist met schuifdeksel, zegel en gedrukt etiket op zijkanten met “TABAKS-KLYSTEERSPUIT”

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Kist met schuifdeksel, zegel en gedrukt etiket op zijkanten met “TABAKS-KLYSTEERSPUIT”
beschrijving Kist met schuifdeksel en gedrukt etiket op zijkant. Op schuifdeksel restant van rood lakzegel. Aan korte zijde een gat voor de bevestiging van verzegeling. Hierin zat de tabaksklisteerspuit voor drenkelingen.
herkomst "Kistje met diverse voorwerpen, gebruikt in het laatst der 18de eeuw en begin 19de eeuw bij de pogingen om de levensgeesten van drenkelingen weder op te wekken. Op het kistje staat de naam Benjamin Arrenberg. Deze leefde in het laatste derde van de 18de eeuw, was vendrig in 1788-1791. Leproosmeester 1792-1794. Het kistje zal dus wel uit de 90-er jaren der 18de eeuw zijn."
trefwoorden kist, doos, productverpakking, houder
opschrift / merk Gedrukt etiket: "TABAKS-KLYSTEERSPUIT NB. Als deze Spuit gebruikt of dit Doosje ontzegeld is geweest, moet alles terftond worden bezorgd by den Heere Commissaris der Drenkelingen [...]" enz. met het wapen van Rotterdam. Met pen geschreven: "de heer J.A. Rochussen op de Rotte 170", zegel: "Commi ... drenkel ...". Etiket met inventarisnummer uit 1906: "1642".
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1775 - 1800
materiaal hout, eikenhout, papier, schellak
afmetingen (cm) hg 8,9 / br 29,6 / dp 11,5
associatie reclame, drenkeling, water, redden, medische zorg, medisch handelen, gezondheidszorg, arts, chirurgijn, Arrenberg, tabak, Rochussen, verpakken, herberg, tapperij, heraldiek, Rotterdam
vorm & decoratie verpakking, wapen, stadswapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 40482-1.A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken