Museum Rotterdam

Collectie

Houten klisteerspuit voor drenkelingen

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten klisteerspuit voor drenkelingen
beschrijving Klisteerspuit in de vorm van een pijp uit twee delen: op de kop van de pijp past een los opzetstuk bestaande uit een korte cilinder met een conische, smalle steel die met een verdikte rand eindigt. Met deze klisteerspuit werd tabaksrook rectaal toegediend: "tabaksrookklisteer met gebruiksaanwijzing, eind 18de eeuw; degelijke verzegelde kistjes werden op last van het stadsbestuur geplaatst in herbergen die bij het water lagen; met behulp van de pijp, waaraan een verlengstuk werd bevestigd, kon tabaksrook in de aars van drenkelingen worden geblazen, om zo de levensgeesten op te wekken".
herkomst "Kistje met diverse voorwerpen, gebruikt in het laatst der 18de eeuw en begin 19de eeuw bij de pogingen om de levensgeesten van drenkelingen weder op te wekken. Op het kistje staat de naam Benjamin Arrenberg. Deze leefde in het laatste derde van de 18de eeuw, was vendrig in 1788-1791. Leproosmeester 1792-1794. Het kistje zal dus wel uit de 90-er jaren der 18de eeuw zijn."
trefwoorden klisteerspuit, medisch_instrument
datering 1775 - 1800
technieken vertind
materiaal blik, hout, palmhout, metaal, tin, ijzer, koper
afmetingen (cm) a: hg 27,5 / br 5,3 / dp 8,5 / b: hg 19,7 / dm 5,2
associatie drenkeling, water, redden, medische zorg, medisch handelen, gezondheidszorg, arts, chirurgijn, Arrenberg, tabak, herberg, tapperij, klysma, geneesmiddel, medicijn
inventarisnr. Museum Rotterdam 40482-2.A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken