Museum Rotterdam

Collectie

Kardoes “ZWAM EN TABAK”, gevuld met tabak en stukjes zwam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Kardoes “ZWAM EN TABAK”, gevuld met tabak en stukjes zwam
beschrijving Kardoes (zakje) gevuld met tabak en stukjes zwam, aaneengeregen met garen, horend bij tabaksklisteerspuit voor drenkelingen.
herkomst "Kistje met diverse voorwerpen, gebruikt in het laatst der 18de eeuw en begin 19de eeuw bij de pogingen om de levensgeesten van drenkelingen weder op te wekken. Op het kistje staat de naam Benjamin Arrenberg. Deze leefde in het laatste derde van de 18de eeuw, was vendrig in 1788-1791. Leproosmeester 1792-1794. Het kistje zal dus wel uit de 90-er jaren der 18de eeuw zijn."
trefwoorden zak, productverpakking, houder
opschrift / merk Gedrukt op kardoes: "ZWAM EN TABAK, Men fleekt een flukje Zwam wel aan en legt het in het Blikje, doet er dan omtrent een Pyp drooge Tabak op.".
datering 1775 - 1800
materiaal papier, inkt
afmetingen (cm) hg 15,5 / br 4,4 / dp 3,1
associatie reclame, drenkeling, water, redden, medische zorg, medisch handelen, gezondheidszorg, arts, chirurgijn, Arrenberg, tabak, verpakken, herberg, tapperij
vorm & decoratie kardoes, verpakking
inventarisnr. Museum Rotterdam 40482-3

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken