Museum Rotterdam

Collectie

Doorzichtig glazen fles met braakmiddel en etiket “In dit flesje zijn zes Greinen BRAAKWYNSTEEN …”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Doorzichtig glazen fles met braakmiddel en etiket “In dit flesje zijn zes Greinen BRAAKWYNSTEEN …”
beschrijving Cilindrisch flesje met kurk en etiket. Inhoud: papier (met braakpoeder?). Horend bij tabaksklisteerspuit voor drenkelingen.
herkomst "Kistje met diverse voorwerpen, gebruikt in het laatst der 18de eeuw en begin 19de eeuw bij de pogingen om de levensgeesten van drenkelingen weder op te wekken. Op het kistje staat de naam Benjamin Arrenberg. Deze leefde in het laatste derde van de 18de eeuw, was vendrig in 1788-1791. Leproosmeester 1792-1794. Het kistje zal dus wel uit de 90-er jaren der 18de eeuw zijn."
trefwoorden fles, houder, medicijn, apothekersgerei
opschrift / merk Gedrukt etiket: "In dit flesje zijn zes Greinen BRAAKWYNSTEEN, om, gefmolten in een klein Bierglas met Water, den Lyder, wanneer hy reeds eenig vogt na zich neemt ..." enz.
datering 1775 - 1800
materiaal glas, kurk, papier, inkt
afmetingen (cm) hg 9,9 / dm 2,1
associatie drenkeling, water, redden, medische zorg, medisch handelen, gezondheidszorg, arts, chirurgijn, Arrenberg, tabak, verpakken, herberg, tapperij
vorm & decoratie verpakking
inventarisnr. Museum Rotterdam 40482-9

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken