Museum Rotterdam

Collectie

Zilveren begrafenisschild van het zakkendragersgilde

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zilveren begrafenisschild van het zakkendragersgilde
beschrijving Ovaal schild (A), drijfwerk van schild in cartouche met c-voluten en bladguirlandes, bekroond door wapen van Rotterdam, hangend aan grote strik met ketting, hieronder doodshoofd tussen fakkels en zeisen (B), rustend op zandloper en twee gekruiste beenderen. Aan de onderzijde een banderol met tekst. Voorstelling op schild: gezicht op het nieuwe zakkendragershuis aan de Nieuwemarkt, op de voorgrond pratende mannen, mannen met karretjes en een zakkendrager.
herkomst Zakkendragersgilde
trefwoorden schild
opschrift / merk Onder de voorstelling, in ovaal (gegraveerd): - "Het nieuwe zakkedragershuis te Rotterdam 1760". Onder banderol (ingeslagen): - meesterteken: zonnetje met gezicht in simpel schild; - jaarletter: "Z" reeks XI; - Hollandse leeuw; - stadskeur Rotterdam. Op banderol (gegraveerd): - "Hoofdluyden, Coenraad van Noordwijk Pieter van Gent Jacob Visser & Jan Roomer Commissaris Jan Spaan Overluyden Jan van den Broek en Cornelis van der Sluys"; - "1782"; - "R Sondag inv & fecit".
vervaardiger zilversmid: Rudolph Sondagh (Rotterdam 1726 - Rotterdam 1812)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1782
technieken gedreven, geciseleerd gegraveerd
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 39,5 / br 26,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Nieuwemarkt, zakkendragersgilde, gilde, zakkendrager, begrafenis, overlijden, ceremonie
vorm & decoratie allegorisch object, gebouw, huis, kar, vervoermiddel, figuur, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 412-A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken