Museum Rotterdam

Collectie

Distinctieve hartsvanger met schede, horend in bandelier van tamboer-majoor der Rotterdamse schutterij

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Distinctieve hartsvanger met schede, horend in bandelier van tamboer-majoor der Rotterdamse schutterij
beschrijving Distinctieve, rijkversierde hartsvanger Model 1819 met kwast. Hoort bij 41308. De knop en de handgreep (A) zijn uit één stuk brons gegoten. De knop heeft de vorm van een leeuwenkop. De pareerstang en het medaillon zijn uit één stuk brons gegoten en hebben in hun huidige vorm verder geen wezenlijke versiering. De kling is éénsnijdend en heeft twee geulen die over de volle lengte van het blad lopen. De kling is tweezijdig versierd met een tot circa 9 cm van de punt toe lopende blauwing. In de blauwing zijn motieven aangebracht met vergulding en verzilvering. Dit zijn schuttersmotieven (vaandels, helmen, wapentuig) en acanthusmotieven, bladeren en bloemen. De kwast (C) is rood en is met een zwart koord los bevestigd rond de greep. De schede (B) is van hout met zwart leer overtrokken en is voorzien van een messing bovenband en onderband. De draagknop is hartvormig. Verder heeft de schede amper decoratie.
herkomst Ontvangen van de Kapitein-Kwartiermeester van het regiment, met toestemming van de Kolonel commandant, Schutterij Rotterdam.
trefwoorden hartsvanger, zwaard, gevestwapen, wapen
datering 1850 - 1870
technieken gegoten, gesmeed, chemisch geblauwd, elektroverzilverd, elektroverguld, gegraveerd, gesoldeerd, geklonken
materiaal brons, staal, goud, metaal, leer, hout, katoen, vilt
afmetingen (cm) hartsvanger: totaal hg 78,7 / br 15,2 / dp 3,2 / schede: hg 67,8 / br 4,0 / dp 2,5
associatie Rotterdam, sabel, mes, oorlog, geweld, ceremonie, optocht, fanfare, taptoe, muziek, percussie, tamboer-maitre, militaria, schutterij, Gerrit Schuijf
vorm & decoratie uniform, accessoire, uitrusting
inventarisnr. Museum Rotterdam 41309-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken