Museum Rotterdam

Collectie

Infanterie-onderofficierssabel M.1819, ook wel korte sabel, in schede met bandelier-kikker en schede voor bajonet van geweer Rotterdamse schutterij

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Infanterie-onderofficierssabel M.1819, ook wel korte sabel, in schede met bandelier-kikker en schede voor bajonet van geweer Rotterdamse schutterij
beschrijving Infanterie-onderofficierssabel M.1819, korte sabel nummer 2 met schede aan schouderbandelier-kikker met schede voor een bajonet. De zwart lederen schede is in een met pijpaarde gewitte lederen bandelier-kikker gehangen met een draagknop. Het bronskleurige gevest uit één stuk met de gecombineerde pareerstang en beugel is geribbeld, aan het einde van de pareerstang is een knopvormige versiering aangebracht. Het lemmet is blank, éénsnijdend en zonder versiering. De schede voor het bajonet is zwart en is met een kleine witte aan de schede genaaide kikker door middel van een riempje met gespje aan de bandelier-kikker bevestigd.
herkomst Schutterij Rotterdam
trefwoorden sabel, zwaard, gevestwapen, wapen
opschrift / merk Op de kling bij de hiel een "J" met een "*" eronder, dit zelfde teken ook op de pareerstang, ongeveer halverwege op de beugel een kroontje met eronder "PL".
datering 1819
materiaal staal, brons, leer, ijzer, keramiek, pijpaarde, metaal
afmetingen (cm) lg sabel zonder schede 71,0 / br 13,5 / schede lg 62,0 / bandelier br 6,5 / schede bajonet lg 41,5
associatie Rotterdam, schutterij, militair, oorlog, leger, standaardisering, militaria
vorm & decoratie uniform, sabeldrager, uitrusting
inventarisnr. Museum Rotterdam 41352-A-D

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken