Museum Rotterdam

Collectie

Objectgegevens

titel Linkerhander
beschrijving Linkerhander met over de bovenste 4,7 cm vanaf de schouders drie geulen over het tweesnijdend platte lemmet. De middengeul loopt 22,0 cm door. Aan de naar buiten toe gebogen pareerstangen zijn drie zwaardbrekers -afhangende stangen- gemonteerd. Hiervan is de middelste gecombineerd met een open pareerring. De bovenste zwaardbreker is aan de voet gebroken. De heftknop is zevenhoekig bolvormig en is tevens klinkknop. Aan de angel hangt ook nog de voetkroon van de heftgrip. Het lemmet is ooit na fabricage gebroken. De twee lemmetdelen zijn vervolgens weer ongeveer 2,5 cm overlappend aan elkaar gesmeed. Hoogst waarschijnlijk (zie de wijze van smeden) is dit nog tijdens actief gebruik geweest.
herkomst Bodemvondst, baggerwerk Rotterdam.
trefwoorden linkerhander, dolk, mes, steekwapen, wapen, fragment, bodemvondst
datering 1450 - 1550
technieken gegoten, gesmeed
materiaal gietijzer, smeedijzer, metaal
afmetingen (cm) hg 37,7 / br 4,3 / dp 4,0
associatie archeologie, Rotterdam, mes, rapier, zwaard, decoratie, statussymbool, persoonlijke uitrusting, verdediging, kleding, accessoire, militaria
vorm & decoratie sieraad
inventarisnr. Museum Rotterdam 41563

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken