Museum Rotterdam

Collectie

Hartsvanger met hertshoornen greep en bewerkt lemmet

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Hartsvanger met hertshoornen greep en bewerkt lemmet
beschrijving Samengestelde heftgroep met hertshoornen gebogen greep en bronzen overige delen, naar de pareerstang toe verjongend. Greepknop met zwijnekop, beugeltop vastgehouden door hondekop, pareerstang uitmondend in zwijnekop, op kruising greep en beugel c.q. pareerstang per zijde een masker en een hond. De greepbus is voorzien van bladeren en een imitatiestofplisséerand. Op het medaillon staat tussen krulwerk een zich met de linkerachterpoot aan de kop krabbend staand hert. Het rechte lemmet is éénsnijdend en voorzien van dubbele geul met ertussen een gegraveerde bewerking in de vorm van geometrische figuren, baldakijnen, een zon en cherubijen met ertussen tekst. Lijnciselering over de rug bij de hiel. Voorzien van een scherpe valse spits over ongeveer zestien centimeter.
trefwoorden hartsvanger, zwaard, gevestwapen, wapen
opschrift / merk Op lemmet bij de hiel aan weerszijden: "friedrich hoffman / present in Rotterdam ...". Op lemmet in de versiering: "Je cherche un coeur fidele".
plaats vervaardiging Nederland
datering 1800 - 1900
materiaal brons, staal, been, goud, metaal
afmetingen (cm) hartsvanger lg 60,5 / lemmet lg 47,8 / gevest met medaillon lg 15,7
associatie Rotterdam, sieraad, jacht, jagen, status, distinctie, ornament, kleding, rijkdom, militaria, romantiek
inventarisnr. Museum Rotterdam 41617

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken