Museum Rotterdam

Collectie

Plaquette van Van Nelle, De Rijzende Hoop 1806 - 1906

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Plaquette van Van Nelle, De Rijzende Hoop 1806 - 1906
beschrijving Tableau betreffende "De Rijzende Hoop" van Van Nelle, in een bolle, vrij brede, zwart geschilderde, houten lijst; aan achterzijde geparketteerd. De centrale voorstelling toont de Hoop als een vrouw met anker, gezeten op een wolkenpartij waarachter een stralende zon oprijst. Onder haar een altaarachtige tafel waarop een tabakspot met opschrift "Rappe". Onder deze voorstelling een panorama van Rotterdam, op de voorgrond de Leuvehaven met schepen, op de achtergrond de Maasbruggen, het Witte Huis, en de Laurenskerk. Links daarvan het stadswapen van Rotterdam, rechts het Nederlandse rijkswapen. Op de randen langs de bovenzijde van links naar rechts een koffieplant met blad en bloesem; een vrouw in Nederlandse klederdracht zittend aan een tafel waarop een kraantjeskan; een rokende Javaan met batik muts; een rokende Zwarte man met strohoed; een zittende Japanse of Chinese vrouw bezig met theeceremonie; een theeplant met bloesem. Langs de zijkant links, een man in kleding uit 1806, laarzen, witte kuitbroek, rok, jabot, met en lange Goudse pijp; rechts een man in kleding uit 1906, bruine schonen, broek, vest, jas en strohoed, met sigaar in de mond.
herkomst Bedrijfscollectie Van Nelle.
trefwoorden plaquette
opschrift / merk Voorzijde: "De Rijzende Hoop", "De Erven De Wed Van Nelle", "1806" en "1906", "rappe". Achterzijde: "Delft"; merk Porseleijne Fles; "LS".
vervaardiger fabriek: De Porceleyne Fles / ontwerp en schildering: Leon Senf (Delft 1860 - Alkmaar 1940)
plaats vervaardiging Nederland, Delft
datering 1906
technieken majolica
materiaal keramiek, aardewerk, tinglazuur
afmetingen (cm) hg 82,0 / br 96,0
associatie Rotterdam, bedrijf, Van Nelle, Spaanse Polder, jubileum, feest, heraldiek, koffie, thee, tabak, snuiftabak, rappe, kolonie, slavernij
vorm & decoratie skyline, stadswapen, rijkswapen, wapen, figuur, man, vrouw, zwart persoon, flora, koffieplant, theeplant
inventarisnr. Museum Rotterdam 42070

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken