Museum Rotterdam

Collectie

Emaille gevelbord, witte ondergrond met in zwart adelaar op lauwerkrans met hakenkruis en “NSDAP / Kreisleitung / Rotterdam”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Emaille gevelbord, witte ondergrond met in zwart adelaar op lauwerkrans met hakenkruis en “NSDAP / Kreisleitung / Rotterdam”
beschrijving Vierkant, bol emaille bord; wit met zwarte tekst en zwarte decoratie; op iedere hoek een ophanggat; achterzijde sporen van zwart emaille. Langs rand een dubbele bies; midden boven een naar rechts kijkende Duitse rijksadelaar met een in eikenloofkrans gevat hakenkruis (swastika).
herkomst Gevonden in kruipkelder Natuurmuseum (Westzeedijk) tijdens verbouwing (mei 1988). Pand werd in 19e eeuw gebouwd als villa 'Dijkzigt' en in 1928 kwam in gebruik als Volksuniversiteit. In mei 1940 brandde het gebouw van de Duitse 'Verein' in de Witte de Withstraat af; tijdens begin bezetting werd de Volksuniversiteit gevorderd (?) ten behoeve van de partij-organisatie als 'Deutsches Haus'. Hierin onder meer Deutsche Arbeitsfront Rotterdam, Nationalsozialistische Frauenschaft en bijhouden burgerlijke stand van hier wonende Duitsers. Onder Kreisleitung Rotterdam van het Arbeitsbereich Niederlande der NSDAP vielen circa 300 leden, die zich bezig hielden met propaganda voor partij, en inzamelen van geld en goederen ten behoeve van het Oostfront en Winterhulp Nederland. Bord hing aan gevel, waar schroefgaten in 1988 nog waren terug te vinden.
trefwoorden informatiebord, informatievorm
opschrift / merk "NSDAP. / Kreisleitung / Rotterdam"
datering 1940 - 1945
technieken gestanst, gevormd, geƫmailleerd
materiaal metaal, email
afmetingen (cm) hg 49,3 / br 49,3 / dp 4,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Nieuwe Werk, Westzeedijk, Tweede Wereldoorlog, oorlog, NSDAP, fascisme, nationaal socialisme, bezetting, oorlog, politiek, D.A.F., Deutsche Arbeitsfront, winterhulp, NSB
vorm & decoratie fauna, dier, vogel, adelaar
inventarisnr. Museum Rotterdam 42125

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken