Museum Rotterdam

Collectie

Glasdia “G. Watson” met afbeelding van de Bataks

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Glasdia “G. Watson” met afbeelding van de Bataks
beschrijving Glasdia. Twee dunne glasplaten in een zetting van zwart papier, waartussen een diapositief. Afgebeeld is een groep mensen, de Bataks, die getuige zijn van het vijlen van de tanden van een dorpsgenoot. Een ceremonie die samenhangt met de huwbare leeftijd van de deelnemers. Daaronder tekst.
herkomst Vijlenfabriek G. Watson N.V. Uitweg 30 Rotterdam
trefwoorden diapositief, beeldmateriaal
opschrift / merk "104. De ceremonie van het tandenvijlen van de Bataks / Bij de Bataksche meisjes, zowel als de jongens, worden, zodra zij huwbaar zijn, de tanden gevijld. Wij zien / op onze afbeelding zulk een operatie plaatsvinden. De operateur wordt de "datoek" genoemd. Eerst worden / met een tang de tanden korter gemaakt en vervolgens met een vijl bijgewerkt. De instrumenten worden, voor / het gebruik, gedoopt in een kommetje met water, waarin bloemen gedaan zijn en waarover zegenspreuken zijn / uitgesproken. Dat de bewerking niet pijnloos is, behoeven wij wel niet te zeggen.
datering 1920 - 1930
technieken gefotografeerd
materiaal papier, glas
afmetingen (cm) hg 8,3 / br 8,3 / dp 0,4
associatie Rotterdam, Hillegersberg-Schiebroek, Hillegersberg Zuid, Uitweg, Kleiweg, vijlenfabriek, Watson, fabriek, bedrijf, metaal bewerken, vijl, kolonie, Nederlands-Indiƫ, Batak, ceremonie
vorm & decoratie groep, figuur, man, vrouw, kind
inventarisnr. Museum Rotterdam 48967-17

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken