Museum Rotterdam

Collectie

Hoepeldrijver ofwel steelzethamer, kuipersgereedschap

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Hoepeldrijver ofwel steelzethamer, kuipersgereedschap
beschrijving Klinkblok. Drijver. Steelzethamer. Op een hamer lijkend stuk gereedschap. Zeer dunne schuin gemonteerde steel die niet zozeer kan worden gebruikt om mee te slaan, alleen om het blok mee in positie te houden. Houten blok van een stevige houtsoort (eiken-achtig) met aan de kopzijde een massief ijzeren platte kop. Aan de achterzijde een ijzeren verstevigingsband dusdanig gemaakt om slagen of klappen op te kunnen vangen zonder te splijten. Is feitelijk in het gebruik geen hamer- Heeft alleen de uiterlijke kenmerken ervan. De extra steel is enkel toegevoegd om harder te kunnen slaan op de zet zonder de eigen handen daarbij te raken.
herkomst Distilleerderij Beukers, Schiedam. Object maakt deel uit van de collectie Beukers die in 2011 door het Museum Rotterdam aan het Jenevermuseum te Schiedam geschonken is.
trefwoorden drijver, gereedschap, uitrusting
datering 1920 - 1970
materiaal hout, ijzer
afmetingen (cm) totaal met steel: hg 14,8 / br 7,0 / dp 21,0 / blok achterzijde: br 7,0 / dp 5,0 / blok voorzijde: br 6,7 / dp 2,8
associatie Beukers, Schiedam, ton, vat, kuiperij, kuiper, distilleerderij
inventarisnr. Museum Rotterdam 49196

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken