Museum Rotterdam

Collectie

Perspectiefkastje met vier beschilderde glasplaten, “Willem en Wilhelmina van Pruisen” met vuurwerk

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Perspectiefkastje met vier beschilderde glasplaten, “Willem en Wilhelmina van Pruisen” met vuurwerk
beschrijving Perspectiefkastje van eikenhout. In de kast horen vijf beschilderde glasplaten: voor-, middden- en achtergrond, waardoor een drie-dimensionaal effect ontstaat. Afbeelding van een symmetrisch aangelegd parklandschap met vuurwerk. Op de voorgrond twee bomenrijen met classicistische sculpturen en publiek; in het middengedeelte een ijzeren poort met spijlen, zuilen en sculpturen, waarboven een draperie en ineengevlochten letters. Vuurwerk gaat vanaf meerdere punten op het hek de lucht in. Aan de linkerkant van het hek is een Pruisische adelaar te zien; aan de rechterkant een ander wapen. Op de achtergrond een voortzetting van het park, in het verlengde van de poort een tweede poort met draperie, waar een man en een vrouw aan weerszijden van een boom staan.
trefwoorden perspectiefkast, glasplaat
opschrift / merk Ineen gevlochten, bovenop de poort: "WFS"; op de bovenrand van de glasplaten, respectievelijk "f 2", "f 3", "f 4", "f 5".
datering 1770 - 1800
materiaal glas, verf, eikenhout, hout
afmetingen (cm) hg 31,5 / br 30,0 / dp 10,8
associatie optica, perspectief, glasschildering, Oranje Nassau, stadhouder, prins, prins Willem V, Willem V, prinses Wilhelmina van Pruisen, prinses, Wilhelmina van Pruisen, Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen, huwelijk, 1767-10-14, feest
vorm & decoratie park, poort, bomenrij, sculptuur, vuurwerk, draperie
inventarisnr. Museum Rotterdam 5121

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken