Museum Rotterdam

Collectie

Penning op het overlijden van koning Willem III

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Penning op het overlijden van koning Willem III
beschrijving Vz: portret koning Willem III naar rechts. Tekst onder. Omschrift. Kz: grafmonument waarop borstbeeld van de koning, op het bovenstuk een lauwerkrans, op het middendeel het Nederlandse wapen met twee leeuwen als schildhouders, op het voetstuk een gedeeltelijk bedekte tekst. Links van het monument de Nederlandse maagd met kroon en staf in rouwgewaad. Rechts een gevleugelde genius met brandende omlaag gehouden fakkel in de linkerhand, die een lauwerkrans legt op het borstbeeld. Aan de voet een wenend kind geknield bij een kussen waarop een kroon en scepter liggen. Omschrift. Tekst in afsnede.
trefwoorden overlijdenspenning, gelegenheidspenning, penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: "J.P.M. Menger F.", omschrift "WILLEM . III . KONING . DER . NEDERLANDEN . G.H.V.L. [roosje]" (Koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg), gesigneerd "J.P.M. MENGER F.". Kz: op voetstuk "Willem III (Koning) DER NEDERLA(NDEN) G.HV.(L)", omschrift "XLI . JAREN . REGEERDE . DE . LAATSTE . ORANJEVORST . EN . WAS . NEDERLAND . GELUKKIG.", in afsnede "GEB . TE BRUSSEL . 19 . Februari . 1817 / OVERLEDEN . OP . HET . LOO 23 . NOV . 1890", gesigneerd "W. SCHAMMER F.".
vervaardiger Johan Philip Matthias Menger (Utrecht 1845 - Utrecht 1912) / W. Schammer
datering 1890
materiaal zilver
afmetingen (cm) dm 5,4 / 66 gram
associatie koning, koning Willem III, Willem III, koningshuis, Oranjehuis, Oranje
vorm & decoratie begrafenispenning, familiepenning
inventarisnr. Museum Rotterdam 51651

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken