Museum Rotterdam

Collectie

Zilveren gedenkpenning op de voltooiing van de Beurs van Rotterdam

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zilveren gedenkpenning op de voltooiing van de Beurs van Rotterdam
beschrijving Vz: de Rotterdamse stedenmaagd met in de rechterarm een hoorn des overvloeds, leunend op het stadswapen en zittend op balen en rollen handelswaar, de rechtervoet op een rivierurn, waaruit de Maas stroomt; achter haar het standbeeld van Erasmus (gedeeltelijk); zij wordt bekranst door een zwevende Mercurius; op de achtergrond de Maas en het stadsprofiel van Rotterdam; rechtsvoor een putto met haring (?) in de hand tegen een vaatje. Kz: het beursgebouw in vogelvlucht.
trefwoorden gelegenheidspenning, penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: omschrift in kapitalen "divitias hvc terra svas hvc transtvlit vnda" (Land en water brachten hun schatten hierheen), op afsnede gesigneerd "m: holtzhey. fecit.", onder afsnede "rotterodamvm". Kz: omschrift "ad permvtandas vrbis et orbis opes." (Om de rijkdommen van de stad en die van de wereld tegen elkander te verhandelen), in afsnede "bvrsa a fvndamentis aedificata / magnifice / ad commoda mercatorvm / promovenda / mdccxxxvi." (De beurs in de jare 1736 voortreffelijk van de grond opgebouwd, tot meerder gemak der kooplieden).
vervaardiger Martin Holtzhey (Ulm 1697 - Middelburg 1764) / ontwerp: Jacob Kortebrant (Rotterdam 1697 - Rotterdam 1777)
datering 1736
technieken geslagen
materiaal zilver
afmetingen (cm) dm 6,1
associatie heraldiek, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Blaak, beurs, handel, koophandel, visserij, allegorie, Adriaan van der Werff, Jacob Kortebrant, Maas, Erasmus, Mercurius
vorm & decoratie stedenmaagd, wapen, stadswapen, koopwaar, vat, baal, rol, rivierurn, hoorn des overvloeds, stadsgezicht, skyline, standbeeld, beursgebouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 5181

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken