Museum Rotterdam

Collectie

Gouden zakhorloge met voorstelling van Achilles temidden van de dochters van Lycomedes

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Gouden zakhorloge met voorstelling van Achilles temidden van de dochters van Lycomedes
beschrijving Gouden zakhorloge. Gouden champlevé wijzerplaat met gegolfde minuutband, Arabische minuutcijfers en Romeinse uurcijfers. Geblauwd stalen ajourgezaagde wijzers. In het centrum een scene met een baldakijn, waaronder twee vrouwen, die samen een kroon houden en elk afzonderlijk respectievelijk een fakkel en een zwaard. Daaronder de letter G daaronder een signatuur en het datumvenster. Gladde gouden binnenkast. Het uurwerk met spillegang met snek en rechte geprofileerde pilaren. Ajour gezaagd ornament voor de stuiting van de snek. Rond het uurwerk een losse zilveren ajour gezaagde uurwerkmanchet met gravering van voluten en lambrequins. Op de achterplatine een gesloten brug met drijfwerk van vogels en florale motieven, met een niervormige opening, waarachter het zichtbare lensvormige deel van de balans en de balansveer. Ajour gezaagde ornamenten, evenals de brug vastgezet met geblauwd stalen schroeven. Op de brug twee handvormige pijltjes ter weerszijden. In het centrum aan de onderzijde de signatuur. De gedreven gouden buitenkast met een voorstelling van een feest (Achilles onder maagden), in een band van voluten en accolade-motieven, met daarin afbeeldingen van de vier seizoenen. De glasrand in dezelfde stijl met afbeeldingen van dieren.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de wijzerplaat "Hoogendijk". Op de achterplatine "STEVEN HOOGENDIJCK Rotterdam No 11 H". Op de buitenkast achterzijde, op een plintje: "Heckel fecit.". Goudmerken, binnenkant binnenkast: "SS" "(...) E", op binnenkast nog een onleesbaar merkje (dat volgens Edgcumb Haags is) en "1727".
vervaardiger uurwerk: onbekend / kast: Augustin Heckel (Augsburg 1690 - Richmond-upon-Thames 1770) / importeur: Steven Hoogendijk (1698 - 1788)
plaats vervaardiging uuurwerk: Groot-Brittannië, Londen (vrijwel zeker) / kast: Groot-Brittannië, Londen
datering 1727
materiaal goud, staal, messing, zilver
afmetingen (cm) dm buitenkast 6,0 / dm binnenkast: 4,6 / dp 3,2
associatie Rotterdam, zeer gegoede burgerij, tijdmeten, meten
vorm & decoratie kleding, mythologisch persoon, persoon, man, vrouw, wapen, verlichting, seizoen, fauna, dier, feestmaal
inventarisnr. Museum Rotterdam 5224-A-C

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken