Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met gouden ajour buitenkast, ajour binnenkast met ingezette binnenschelp en stofkast op uurwerk, emaille wijzerplaat

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Zakhorloge met gouden ajour buitenkast, ajour binnenkast met ingezette binnenschelp en stofkast op uurwerk, emaille wijzerplaat
beschrijving Wit email wijzerplaat met gebogen minuutband met Arabische minuutcijfers en Romeinse uurcijfers. Ajourgezaagde stalen wijzers. Het uurwerk met spillegang en repetitiemechaniek voor uren en kwartieren. Eenvoudige ronde pilaren. De achterplatine met een ajourgezaagde brug in asymmetrische ornamentiek en een dito ornament, geschroefd met geblauwde schroeven. Verzilverd 'kompas' met de cijfers 1 tot en met 6 voor de reglage en op de rand de gegraveerde signatuur. Over het uurwerkmechaniek een gepolijst stalen stofkap met gegraveerde signatuur. De ajourgezaagde binnenkast met ranken, vissen, een vogel en een maskeron. De achterzijde glad met cartouche en stervormig bladmotief. Elegant gemodelleerde pendant met gegraveerd voetje. Aan de binnenzijde een gesloten gepolijst stalen binnenschelp als klankschhal ofwel bel gemonteerd. De gouden buitenkast met op de achterzijde een hofscène, gevat in een cartouche van accolades, waarbuiten voorstellingen van de seizoenen, afgewisseld met ajourgezaagde ornamenten met vuurspuwende draken. De ajourgezaagde glasrand met seizoens-symbolen.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de rand van de achterplatine: "WILL.M GIB JUNIOR ROTTERDAM NO 100". Op de stofkap: "WILL.M GIB JUN ROTTERDAM 100". Buitenkant buitenkast, onder hoofdvoorstelling: "J.N.G".
vervaardiger William Gib Junior
plaats vervaardiging Groot-Brittannië, Engeland Nederland, Rotterdam
datering 1730 - 1750
materiaal goud, email, staal, messing, glas
afmetingen (cm) dm buitenkast 6,0
associatie zeer gegoede burgerij
vorm & decoratie kleding, hofscène, seizoen
inventarisnr. Museum Rotterdam 5226-A-C

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken