Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met zilveren wijzerplaat met hierin datumkalender met maangezichten en gouden wijzers, zilveren buitenkast

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zakhorloge met zilveren wijzerplaat met hierin datumkalender met maangezichten en gouden wijzers, zilveren buitenkast
beschrijving Zilveren champlevé wijzerplaat met gegolfde minuutband, Arabische minuutcijfers (hierbij heeft de graveur een foutje gemaakt door op de plaats van de "50" "55" te graveren) en Romeinse uurcijfers. In het centrum een maanschijf met blauwe sterrenhemel en blanke gegraveerde sterretjes en verzilverde maanschijven. Op de rand van de maanschijf zijn de zo genoemde maandagen gegraveerd. Daaronder een banderol met signatuur. Vergulde ajourgezaagde wijzers. Op de plaats van de minuutcijfers "55" en "5" zijn twee vensters, waarboven de letters "OS" en "NS". Mogelijk betekenen deze "Opkomende Sonne" en "Neergaande Sonne" In de vensters verschijnen getallen, die vermoedelijk opkomsttijd en ondergangstijd van de zon aangeven (om de juistheid van deze stelling vast te stellen moet het uurwerk worden gedemonteerd, hetgeen bij dit onderzoek niet is gebeurd). Onder het centrum een gleuf, waarin het uur voor hoogwater verschijnt. Het uurwerk met spillegang met snek. Fraai ajourgezaagde pilaren en een geblauwd stalen veer voor de kastsluiting met bewerkte voet. Ajourgezaagde stuiting voor de snek. Op de achterplatine een gesloten kloof met een niervormige opening, waarachter het lensvormige zichtbare deel van de balans. en de balansveer. Op de balans een geblauwd stalen wijzertje. De ajourgezaagde voet van de kloof vastgezet met geblauwde schroeven. Twee stiften, een voor het opwinden van de veer en een voor de regulage. Op de kloof een afbeelding van Amor, die twee bomen tot elkaar brengt, met het onderschrift: "JE LES UNIS". Daarboven de gegraveerde signatuur. Gladde zilveren binnenkast. Gedreven zilveren buitenkast met cartouches met dieren en een onduidelijke scène centraal op de achterzijde.
herkomst Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de wijzerplaat: "J: VIET". Op de achterplatine "JACOBUS VIET ROTTERDAM". Op kloof: "JE LES UNIS". Binnenkant binnenkast zilvermerk: gekroonde "DHF".
vervaardiger Jacobus Viet
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1730 - 1750
materiaal zilver, goud, messing, staal, glas, papier, textiel
afmetingen (cm) dm binnenkast 4,7 / dm buitenkast 5,7
associatie gegoede burgerij
vorm & decoratie kleding, amor, cupido
inventarisnr. Museum Rotterdam 5227-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken