Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met emaille wijzerplaat met uitsparing in het hart, met gouden naam- en datumschijfje met afbeelding en met gouden wijzers en ajour buitenkast

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zakhorloge met emaille wijzerplaat met uitsparing in het hart, met gouden naam- en datumschijfje met afbeelding en met gouden wijzers en ajour buitenkast
beschrijving Wit emaille wijzerplaat met verzonken verguld metalen centrum, waarin het datumvenster en de signatuur. Minuutband met boogjes, Arabische minuutcijfers en Romeinse uurcijfers. Verguld ajourgezaagde wijzers. Het uurwerk met spillegang met snek. Vierkante balustervormige pilaren. Ajourgezaagde stuiting voor de snek. Op de achterplatine een zilveren gesloten brug met een niervormige opening met glas. Hierop een afbeelding van een man met een pijlenbundel met de tekst: "D´EENDRACHT". Het geheel vastgezet met geblauwde schroeven. Achter het glaasje het lensvormige zichtbare deel van de balans en de balansveer. Rond de signatuur een ajourgezaagd ornament. Twee vierkante stiften, een voor de regulage en een voor de opwinding van de veer. Gladde zilveren binnenkast. Ajourgezaagde en gedreven zilveren buitenkast.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de wijzerplaat "P.V.D. BERGH". Op de achterplatine: "P. Van Den / Bergh 332 / Rotterdam". Op kloof: "D` EENDRACHT". Binnenzijde binnenkast drie slecht leesbare zilvermerken.
vervaardiger Pieter van den Bergh
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1760 - 1780
materiaal zilver, goud, email, messing, staal
afmetingen (cm) dm buitenkast 5,0
associatie tijdmeten, burgerij
vorm & decoratie kleding, figuur, amor, cupido, vrouw, rocaille, dier
inventarisnr. Museum Rotterdam 5228-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken