Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met zilveren wijzerplaat met hierin datumkalender en gouden wijzers en twee zilveren buitenkasten waarvan één sober en één sierlijk

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zakhorloge met zilveren wijzerplaat met hierin datumkalender en gouden wijzers en twee zilveren buitenkasten waarvan één sober en één sierlijk
beschrijving Wijzerplaat: champlevé zilver met Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de minuten. In het centrum met een geschulpte rand een engel, die een banderol houdt met daarop een signatuur. Vergulde fraai bewerkte wijzers. Onder de wijzeras een opening voor de aangifte van de datum. Het uurwerk met gaand werk met spillegang. Vier rechthoekige pilaren met zwanehals ornamenten aan beide zijden tussen voor- en achterplatine. Een opengewerkt ornament dient als steun voor de stuiting van de snek. Een geblauwd stalen veer met een bewerkt voetje dient voor de sluiting van de kast. Een opengewerkt messing ornament op de achterplatine houdt de stift voor de instelling van de balansveer vast. De brug heeft een afbeelding van een kind met zwaard en schild, tussen twee bomen. Als tekst: "PRO PATRIA". De onderzijde van de kloof heeft een niervormige opening, waardoor te zien is: het gegroefde slingerlensje ( het zichtbare deel van de balans) en de balansveer. Op de achterplatine zijn gegraveerd de cijfers 1 t.m. 6. Aan weerszijden van de kloof bevinden zich twee kleine gebleuwd stalen wijzertjes. Op de de kloof de signatuur en de opwindstift voor de veer. Het geheel in een gladde zilveren kast met vier Engelse merken. De sierlijke buitenkast bewerkt met voluten, traliewerk, maskerons en in het midden een gedreven voorstelling van Diogenes in zijn ton, die wordt bezocht door Alexander de Grote. De sobere buitenkast is van zilver en heeft geen versieringen.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de wijzerplaat: "PUTTERS / ROTTER". Op het uurwerk "G: PUTTERS / ROTTERDAM / N 10". Op kloof: "Pro Patria". Binnenkant binnenkast, zilvermerken: lopende leeuw naar links in rechthoek, "I.H" waarboven een bolletje, "f", in schild een stadsmerk (?). In buitenkast een los papiertje: waarop gedrukt "A. Verhaard / Goudscheweg 93a / Rotterdam / reparatiën van gramofoons, klokken, horloges enz." en met inkt geschreven (2x): "24-2-37". In sobere buitenkast briefje geplakt met handschrift: "Putters in Leiden ter zelfs".
vervaardiger G. Putters
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1730 - 1750
materiaal staal, messing, zilver, goud, glas, leer
afmetingen (cm) buitenkast sierlijk 5,7 / buitenkast sober dm 5,7 / binnenkast dm 4,5
associatie meten, tijdmeten, gegoede burgerij, Alexander, Diogenes
vorm & decoratie kleding, man, persoon, engel, putto, mythologisch persoon, wapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 5230-A-C

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken