Museum Rotterdam

Collectie

Spotpenning op de Pragmatieke Sanctie in Oostenrijk, die bepaalde dat in alle Oostenrijkse erflanden vanaf dan een vrouw op de troon mocht komen

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Spotpenning op de Pragmatieke Sanctie in Oostenrijk, die bepaalde dat in alle Oostenrijkse erflanden vanaf dan een vrouw op de troon mocht komen
beschrijving Vz: kardinaal de Fleury wijst met stok op kaart, waarop tekst. De keurvorsten van Saksen en Beieren, koning van Polen wijzen gebieden aan van welke zij menen dat deze hun toekomen. Kz: Maria Theresia (naar links) met de latere Joseph II op schoot.
trefwoorden spotpenning, penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: op kaart "SAX BOHEME BYR SILES BAV OOSTENE" (Saksen, Bohemen, Beieren, Sileziƫ, ..., Oostenrijk), omschrift "EEDE EN VERBONDE GEBROOKEN: ENT VUUR ALOMME AANGESTOOKEN", omschrift in het veld onder "VUUR" "SANCTI", onder op rand onduidelijke gesigneerd. Kz: omschrift "DE PRAGMATIQUE SANCTIE BELOOFT EN NOU VAM MYN ERVELANDE BEROOFT", in afsnede "1742", op de binnenrand onduidelijke tekst.
datering 1742
materiaal messing
afmetingen (cm) dm 4,2
associatie Maria Theresia, Joseph II, Karel VI, Eerste Silezische Oorlog, Oostenrijk
vorm & decoratie landkaart, persoon, man, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 57180

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken