Museum Rotterdam

Collectie

Penning op het vierde Eeuwfeest van de uitvinding der boekdrukkunst

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Penning op het vierde Eeuwfeest van de uitvinding der boekdrukkunst
beschrijving Vz: Een gevleugelde genius leunt met opgeheven rechterhand op een lange op de grond rustende, brandende, zijn licht in brede stralen verspreidende fakkel. Zijn linkerhand rust op een ovaal schild, prijkende met het bastaardwapen van het geslacht BREDERODE, waartoe Laurens Jansz. Coster behoorde en met hetwelk hij zegelde. Rechts van de genius een stapel boeken, waarboven een olijftak. Links van hem het wapenschild van Haarlem, liggende op een rol en op een geopend boek, waarvan men de titel leest: "DONATUS / GRAMM. / QUID". Linksachter de genius een drukpers, waarop een lettervorm met (omgekeerd) "SPIEG. / BEHOU". Kz: In een eikenloofkrans tekst.
trefwoorden penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: omschrift "LAUS URBI-LUX ORBI." (De stad tot lof: de wereld tot licht), in afsnede "MCCCCXXV", "DONATUS / GRAMM. / QUID", "SPIEG. / BEHOU" (spiegel onzer behoudenis), gesigneerd. Kz: omschrift "CELEBRATUM HARLEMI X JULII MDCCCXXIII" (gevierd te Haarlem 10 juli 1823), "SAECULARE IV TYPOGRAPHIAE INVENTAE HARLEMI A LAR. JANI F. COSTERO" (Het vierde eeuwfeest van het uitvinden der boekdrukkunst te Haarlem door Laurens Janz. Koster).
vervaardiger ontwerp: Joseph Pieter Braemt (Gent 1796 - Brussel 1864)
plaats vervaardiging Belgiƫ? Brussel?
datering 1823
materiaal brons
afmetingen (cm) dm 4,0
associatie Laurens Janszoon Coster, Haarlem
inventarisnr. Museum Rotterdam 57529

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken