Museum Rotterdam

Collectie

Ovale plaquettepenning op het overlijden van Josias Krijger tijdens de Derde Engelse zeeoorlog

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Ovale plaquettepenning op het overlijden van Josias Krijger tijdens de Derde Engelse zeeoorlog
beschrijving Vz: Op twee gekruiste beenderen staat een omkranst doodshoofd, waarboven een gevleugelde zandloper. Erachter twee zeisen. Onderaan een cartouche, gevormd door een naar links opgebaarde dode onderaan, links een putto die een uitdovende fakkel vasthoudt, rechts een bellenblazende putto. Om het doodshoofd slingert zich een banderol (zonder enige inscriptie). Kz: Op een gepointilleerd veld een cartouche van kwabachtig rolwerk van onderaan overgaand in een vleermuis, waarop aan weerszijden twee putti staan, ieder met een uitdovende fakkel in de hand. Achter de cartouche staat een geraamte met een rokende fakkel in de rechter- en een zeis in de linkerhand.
trefwoorden overlijdenspenning, gelegenheidspenning, plaquette, penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: gegraveerd in de cartouche "Josias Krijger obiit / den 9 september / 1673". Kz: in de cartouche staat een 9-regelige tekst gegraveerd "Wanneer ten tweede maal / door Hollants scheepsmetaal / twee groote koninckx vloten / zijn uit de zee geschoten / wiert Brakels Luitenant / gewont maar onvermant / een krijger in zijn leven / op 't bedd' van eer gebleven / J. Norel".
vervaardiger W. Muller
datering 1673
technieken gegoten
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 6,2 / br 5,3
associatie oorlog, sneuvelen, dood, Rotterdam
vorm & decoratie begrafenispenning, familiepenning
inventarisnr. Museum Rotterdam 58034

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken