Museum Rotterdam

Collectie

Penning op de Aanneming van de Wet tot verlegging van de uitmonding van de Maas

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Penning op de Aanneming van de Wet tot verlegging van de uitmonding van de Maas
beschrijving Vz: De wetgever, gezeten op een troon, reikt met de rechterhand een rol papier aan de provincie Noord-Brabant, die met gebogen rechterknie, de rechterarm op het wapen van de provincie, de linkerhand ten teken van dank op de borst legt. Op de trappen van de troon zitten twee naakte knaapjes met lauwerkransen op het hoofd. De linker, de Waal, is voorzien van een door wingerdloof omgeven roeispaan. De rechter, de Maas, heeft een vis in de hand, en wijst met de wijsvinger van de linkerhand de nieuwe richting aan. Tegen de trappen van de troon rechts spade en houweel, links maatstok en schietlood. Kz: Een versierde rand omgeven door een verhoogde matte band, waarop acht vijfpuntige sterren.
herkomst Er zijn van deze penning 2 gouden, 38 zilveren en 150 bronzen exemplaren vervaardigd.
trefwoorden penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: op de rol papier "Wet 26 JANUARI 1883", aan de trappen van de troon gesigneerd "L. JÜNGER INV." en "F. BAETES. FEC. ANTVERP". Kz: in de rand "IN HET 34e JAAR DER REGERING VAN KONING WILLEM III ONDER HET BESTUUR VAN DEN MINISTER VAN WATERSTAAT JONKHR G.J.G. KLERCK IS DE WET VAN 26 JANUARI 1883 TOT VERLEGGING VAN DE UITMONDING DER MAAS TOT STAND GEKOMEN".
vervaardiger productie: François-Ignace Baetes (Antwerpen 1826 - Antwerpen 1890) / ontwerp: Ludwig Jünger (Neutitschein 1856 - Amsterdam 1906)
plaats vervaardiging België, Antwerpen
datering 1883
materiaal zilver
afmetingen (cm) dm 7,5 / 145,5 gram
associatie Rotterdam, Maas, koning, koning Willem III, Willem III, koningshuis, Oranjehuis, Oranje, Noord-Brabant
vorm & decoratie rivier
inventarisnr. Museum Rotterdam 58304

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken